De gemeente gaat aankondiging van hoorzittingen over bezwaren tegen haar beleid weer openbaar maken. Nadat die openheid over de hoorzittingen van de Commissie Bezwaarschriften er voorheen niet was, kwam die er op herhaaldelijk aandringen van amstelveenblog.nl. Maar dat was een proef, meldde de juridische afdeling achteraf. Op een nieuwe site van de gemeente werden de tijdstippen niet meer vermeld. Schriftelijke vagen van de SP hebben daarin inmiddels weer verandering gebracht: De data worden weer gemeld op de site.

Het vinden van die data op de website blijft overigens geen sinecure. Wie ‘hoorzittingen’ op de zoekmachine invult – ‘Hoe kunnen wij u helpen’ staat er echt – krijgt tegenwoordig een uiteenzetting over de bezwaarschiftenprocedure. Dat is al iets meer dan vroeger, toen de kreet  hoorzittingen  helemaal naar niets leidde. De data schijnen wel ergens op de website te staan, maar uiterst verborgen. En op grond van het feit dat maar 23 mensen per maand ze toch hadden gevonden, besloot de gemeente dat het aantal te laag is om de proef (waarvan eerder dus nooit was gesproken) voort te zetten. De schriftelijke SP-vragen hebben dat standpunt blijkbaar veranderd, nadat ook amstelveenblog.nl een artikel aan het gebrek aan  openheid in de bezwaarprocedure had gewijd.

Advies

Vorig jaar kwamen er 424 bezwaarschriften tegen onderdelen van het gemeentelijke beleid binnen. Er is sprake van een stijgende lijn. In 2016 waren het er 344 en in het daarop volgende jaar 383. Ongeveer vijf procent wordt door de commissie (deels) gerond geacht. Vorig jaar ging dat om 21 gegronde en vier gedeeltelijk gegronde bezwaarschriften. In vier gevallen namen B&W overigens het advies van de commissie tussen 2016 en 2018 niet over.

Niet ontvankelijk

In 2018 waren 78 van de 424 bezwaarschriften volgens de commissie niet ontvankelijk en de helft (211) ervan ongegrond. Ruim honderd bezwaarden trokken hun  bezwaarschrift weer in. Naar de rechter stapten 63 burgers toen zij er via een bezwaarschrift niet uit kwamen. In 2016 waren het er 84 en in 2017 55. Zeven mensen haalden bij de rechter alsnog hun gelijk, maar B&W zeggen dat wegens de lange doorlooptijd bij de rechtbank dat aantal niet rechtstreeks met het aantal ingediende bezwaren in verband kan worden gebracht. “Een beroepszaak is vaak pas in een volgend of daaropvolgend kalenderjaar bekend”, schrijven zijn aan B&W.

Transparantie

Zij melden ook dat de vragen van de SP aanleiding vormden voor de gemeente de hoorzittingen weer op de gemeentelijke website te zetten. “Het verzoek vanuit de SP de agenda van de openbare hoorzittingen in het vervolg te publiceren, is zonder meer aan te merken als een belangrijk signaal en krijgt per direct opvolging. Transparantie is een groot goed en belangstellenden zijn meer dan welkom om deze openbare zittingen bij te wonen”, zeggen B&W.

5 REACTIES

  1. Het voorheen niet of moeilijk kunnen vinden van de hoorzittingen kan niet anders worden opgevat dan ambtelijke of politieke obstructie. Het ’taggen’ met zoekwoorden is immers al jaren een fluitje van een cent. Ik ben dan ook benieuwd of de vindbaarheid nu wel wordt verbeterd.

  2. Het feit dat openbaarheid en transparantie nieuws zijn, zegt genoeg over de democratische instelling van ons gemeentebestuur.

    Het blijkt overigens nepnieuws, want de gegevens en data waar het de betrokken en rechtzoekende burgers om gaat, zijn nog steeds praktisch onvindbaar. Je moet een spindoctor als bestuurder hebben om dit goed te kunnen praten.

  3. Dit blijkt uit het artikel van Johan Bos die ik (soms) op zijn woord geloof. Ik heb slechte ervaringen met de website vd gemeente en maak er zo min mogelijk gebruik van.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.