De ene afdeling van een politieke partij is misschien de andere niet. Terwijl GroenLinks in Amstelveen zegt optimale transparantie na te streven en daartoe aan een mediafonds denkt, houden de in Amsterdam regerende partijgenoten liever zoveel mogelijk onder de pet. Nou ja, als het om belangrijke zaken gaat, bedoel ik. Niet over onzinbesluiten als het weghalen van het ‘I amsterdam’ logo, dat naar de mening van de groene politici te individualistisch was.

Ik doel nu op het op een faillissement afstevenende Afval Energie Bedrijf (AEB), waarover sporadisch iets naar buiten komt via de media. Overigens tot ergernis van de groenen, want die blijken voorstander van de absolute verborgenheid in dit geval. Bij dat AEB is Amstelveen – evenals andere regiogemeenten – klant, maar B&W weten hier ook hooguit te melden dat zij de zaak ‘nauwlettend in de gaten’ houden eb zich wel zorgen maken, want het gevaar voor een afvalcrisis is niet denkbeeldig. Ik herinner me overigens nog dat ook een andere afvalverwerker een offerte maakte, maar de gemeenteraad besloot op voorstel van B&W (opnieuw) voor het AEB te kiezen.

Kaken

Intussen houdt de groene coalitie in de hoofdstad de kaken stijf op elkaar. De complete oppositie (acht van de twaalf partijen) wenst meer helderheid over het noodlijdende AEB te krijgen van de wethouders Kock (D66, dus partijgenoot van onze eigen afval-wethouder Floor Gordon) en Van Doorninck (GroenLinks), die respectievelijk voor Deelnemingen een Duurzaamheid verantwoordelijk zijn. Naar buiten is wel gekomen dat gemeente en banken 16 miljoen euro in het bedrijf willen steken, maar dat is een druppel op een gloeiende. De oppositie wenst dat er een einde komt aan de geheime sessies en ander geouwehoer in achterkamers. Zij wil gewoon een schriftelijke opheldering van wat er precies aan de hand is. Maar als wat er beurt echt op een ramp wijst, lijkt zwijgzaamheid het eerste wapen waarnaar de politiek grijpt. Kiezers heeft men hooguit eenmaal per vier jaar nodig en volksvertegenwoordiging is in de praktijk een ander woord voor geheimzinnigheid in de politieke arena.

Realiteit

Dat GroenLinks daarin uitblinkt, lijkt verbazingwekkend, maar anderzijds sluit die partij zich gewoon aan bij de politieke realiteit. Ja, de raad is in de hoofdstad bij het opduiken van het afvalprobleem wel bij elkaar geweest, maar onder druk van de regerende linkse coalitie uitsluitend in geheime sessies. Daarin werd een garantie van 35 miljoen gevraagd, die er natuurlijk komt, want de coalitie waarop B&W steunen is in de meerderheid. De oppositie wil openbaarheid. Totdat partijen daarvan ook weer in een coalitie zitten, denk ik dan. Wat dat betreft kan men beter in Amstelveen wonen. Daar is de achterkamer favoriet bij vrijwel alle tien de partijen.

3 REACTIES

 1. @ Johan Th. Bos,

  Vroeger, hoor mij, vroeger had je Ruud Lubbers. Een van de redenen dat hij zo succesvol was is dat hij een heel team aan medewerkers had die hij overal proactief heenstuurde. Als er dan op departementen beginnende problemen waren dan wist hij daar al vroeg van en door er op tijd bij te zijn werden problemen vaak al opgelost zonder ooit in de publiciteit te komen.

  Dan zou ik willen zeggen dat de zaken bij dat AEB helemaal niet uit de lucht komen vallen. Althans, voor de gemeenteraadsleden in Amsterdam lijkt dat wel zo te zijn. Dan zou je kunnen beargumenteren dat de gemeenteraadsleden te Amsterdam er een strikt formele ambtsvervulling op na houden. Anders gezegd: voelsprieten in, oogkleppen op en om vijf uur naar huis.

  Over naar een ander onderwerp: Joepie!
  https://www.businessroundtable.org/business-roundtable-redefines-the-purpose-of-a-corporation-to-promote-an-economy-that-serves-all-americans
  Don’t forget where you heard it first folks…..

 2. Dat B&W de zaak ‘nauwlettend in de gaten’ houden, is een gotspe. Door dat juist níet te doen toen het moest (en nog zin had) hebben b&w het risico van een heuse afvalcrisis vergroot.

 3. Zolang je nog steeds veel geld moet betalen om je grof afval op te laten halen, dumpen mensen het op straat.

  Amstelveen houdt zijn poot stijf. Financiële degelijkheid voorop. Maar soms moet een gemeente zijn portemonnee trekken voor een beetje leefbaarheid. Anders gaan ze weer de vermoorde onschuld spelen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.