De gemeenteraad wil verbetering van de journalistiek en heeft daarvoor een notitie laten samenstellen door B en W, die overigens voornamelijk gaat over de lokale televisiezender. De lokale omroepen (die term wordt nog steeds gehanteerd, terwijl radio totaal ontbreekt bij 1Amstelveen) veranderen in 2008. Dan gaat 1Amstelvee samenwerken lokale omroepen in Haarlemmermeer, Ouder-Amstel, Aalsmeer en Uithoorn in een door het Rijk gesubsidieerde Streekomroep. De Mediaraad krijgt er 25.000 bij voor een ‘pilot’ om aansluiting te zoeken bij jongeren (‘nieuwe gebruikers’ staat er) en hun nieuwsbehoefte. De gemeenteraad blonk woensdag (2 juli) uit door eensgezindheid in een openbaar debat, zodat het maar een half uur duurde, en binnenkort een besluit neemt over de notitie.

Overigens bleek tijdens het openbare debat dat de politiek tal van geheime overlegjes in achterkamers had. Of daar zonder de media, over wie het gaat.

Reclame

De gemeente blijft, naast het Rijk, dat op streekomroepen is gericht, 1Amstelveen wel subsidiëren. De notitie heet ‘lokale journalistiek als publieke voorziening’ waarin weinig anders werd gezegd dan dat de journalistiek – als het goed is – de democratie dient. En daar was de gemeenteraad het mee eens. Maar er is een tekort aan professionele journalisten en de gemeentelijke reclamemakers, die zich ‘team communicatie’ noemen, bestaat uit 26 man / vrouw. “Daarom willen wij – binnen de wettelijke kaders – bijdragen aan het versterken van de lokale media-infrastructuur”, stellen B en W voor. “Dit doen wij o.a. door subsidie te verstrekken aan 1Amstelveen, de samenwerking met het mediafonds en door het publiceren van gemeentelijke informatie in lokale media.”

Activisme

Volgens SP-fractievoorzitter Patrick Adriaans is alle journalistiek activisme. Hij bood wethouder Herbert Raat, die over media gaat, ook een boek aan van Fréderike Geerdink onder die titel aan. Actief in het beleid door de SP zou er natuurlijk anders uitzien dan dat nu wordt gevoerd. Objectieve journalisten bestaan volgens Adriaans niet, al is Geerdink naar zijn mening wel een journaliste in hart en nieren. Maar zij werd in 2015 Turkije uitgegooid, na er bijna tien jaar correspondent te zijn geweest, wegens het ‘Koerdisch perspectief’ dat zij belichtte. Zij werkt trouwens mee aan bladen die links van het midden zijn, zoals de Groene Amsterdammer en Vrij Nederland.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.