Hoewel de wachttijd voor een sociale huurwoning in Amstelveen met 19 jaar langer is dan in heel de regio, vindt de gemeente dat het in januari 2023 ingevoerde Woonruimteverdeling in en rond Amsterdam werkt. Dat blijkt uit de jaarrapportage, zegt zij. Woningzoekenden hebben in het nieuwe systeem meer invloed op hun kans om een woning te vinden.
Ze kunnen situatie- en startpunten verzamelen en die aanvragen als ze ervoor in aanmerking komen. Op deze manier kunnen ze punten opbouwen en hun positie op de ranglijst verbeteren, zegt de gemeente, daarbij niet toegevend dat in Amstelveen de vraag extremer is dan waar ook dan het aanbod.
Slaagkans
In de rapportage over het eerste jaar blijkt dat degenen die minimaal één keer op een woning via WoningNet of Woonmatch reageerden met 21% steeg. In 2023 nam het aantal actief woningzoekenden in de regio toe van 119.000 naar 144.000. Het aantal keren dat een woning geweigerd wordt, is afgenomen van 8 naar 3. In de hele regio Amsterdam daalde volgens het jaarverslag de gemiddelde wachttijd 13,4 naar 12,1 jaar in de wijde regio. Doordat er veel meer actieve woningzoekenden zijn, nam de slaagkans overigens af met rond de twee procent af.
Woningen die via WoningNet en Woonmatch in de woningmarktregio worden aangeboden, wijst men nu toe op basis van het aantal punten dat een woningzoekende heeft opgebouwd. Eerder werd alleen gekeken naar de inschrijfduur. Het nieuwe systeem geldt behalve voor Amstelveen ook in de gemeenten Aalsmeer, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.
Federatie
De jaarrapportage over de verhuur van sociale huurwoningen in 2023 is in opdracht van de gemeenten en corporaties in de regio door de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) opgesteld. Hierin staat op regionaal en op gemeentelijk niveau informatie over onder meer het aantal toewijzingen, de verhuizingen en slaagkansen voor verschillende doelgroepen en type woningen.
Wachttijd
Wethouder Adam Elzakalai van gemeente Amstelveen en namens de regio woordvoerder over het nieuwe woonruimteverdelingssysteem zegt dat wijziging van de woonruimteverdeling als doel heeft dat er meer woningen terecht komen bij de huishoudens die deze het hardste nodig hebben. “Dus woningzoekenden met een dringende huisvestingsvraag en starters. Dat gaat nu beter door dit nieuwe systeem. We gaan in 2026 evalueren of we met het nieuwe systeem de verwachte resultaten behalen. Daarna bepalen we of bijsturing nodig is.” Directeur Anne-Jo Visser van de AFWC vindt de voorlopige resultaten bemoedigend zijn. “De eerste jaarrapportage laat zien dat woningen meer terecht komen bij wie het hard nodig heeft en toont gelukkig ook een afname van de gemiddelde wachttijd.”
Stijging actieve woningzoekenden
De stijging van het aantal actief woningzoekenden werd al verwacht, want actief zoeken wordt in het nieuwe systeem beloond met zoekpunten. Toename van hun aantal en dat van reacties resulteert in langere kandidatenlijsten per woning. Dat leidt voor veel woningzoekenden tot een lagere positie op de ranglijst voor een woning dan voor de invoer van het nieuwe puntensysteem. Naar verwachting wordt de positie van woningzoekenden die actief blijven zoeken en misschien ook start- of situatiepunten opbouwen, de komende jaren beter dan in het oude systeem.
Minder doorstromers
Starters zijn woningzoekenden die geen zelfstandige sociale huurwoning achterlaten, zoals een doorstromer. Met het nieuwe puntensysteem is de verwachting dat starters een grotere kans hebben op een sociale huurwoning. In 2022 werd in de regio 46% van de woningen toegewezen aan een starters uit de regio groot Amsterdam dat in 2023 steeg tot 49%.