Samen met de leerlingenraad opende wethouder Floor Gordon (o.a. Groen en Duurzaamheid) maandagmorgen het Bloeibos, een minibos aan de achterkant, dus langs het Oostelijk Halfrond, van de school voor speciaal onderwijs de Bloeiwijzer. Behalve zo’n veertig leerlingen was ook raadslid Saloua Chaara (D66) van de partij.

Eigenlijk opende Gordon het planten van het bos. Daar komen 580 bomen en struiken, omdat ook de buurt meer groen wilde. Dat past bij de actie en de slagzin van Gordon (ook D66) ‘Groen met je doen’.

Win-win

De buurt wilde groen en de school educatie, zei directeur Ronald Bouwman later. In het DNA van de school zit natuur, milieu en educatie. Vroeger waren er twee basisscholen voor speciaal onderwijs in Amstelveen, gericht op kinderen die op een andere manier leren dan wat door het reguliere onderwijs wordt aangeboden. Dat waren De Wending en De Schakel. Uit een fusie van die twee kwam de Bloeiwijzer tot stand, een volgens Gordon prachtige naam omdat het iets weergeeft van het tot bloei komen. Die fusie is volgens Bouwman harmonieus tot stand gekomen. “Ik hou van harmonie.” De Amstelveense school voor speciaal onderwijs wordt ook landelijk steeds bekender, zegt hij. Bouwman laat in een schema het DNA van de school zien, met de hoofdgroepen Persoonlijke vorming, Expertise, Burgerschap, Begeleiding en Gezond Gedrag. Het Minibos is volgens hem voor de hele buurt een ‘win-win-situatie’. Dat is waar de boerenzoon, die – na afdelingshoofd in een gevangenis te zijn geweest – bewust voor het onderwijs koos, op uit lijkt.

Protest

Om de protesten van de omwonenden tegen het Allemanskwartier, kon Gordon niet heen. Daardoor heeft het allemaal langer geduurd dan was voorzien, zei ze. Het plan van de gemeente was eerst dat aan de voorkant van De Bloeiwijzer, aan Den Bloeijenden Wijngaerdt, diverse pompeuze flatgebouwen zouden verrijzen, waarin onder meer het (nu tegenover de school gelegen) het Medisch Centrum Bankras en het wijkcentrum Alleman, alsmede woningen, zouden worden ondergebracht. De buurt, verenigd in de Stichting Allemansbelang, liep naar de rechter wegens het in de plannen aangegeven volume van de bebouwing. Inmiddels is het goed gekomen, de bebouwing minder, maar ‘soms duren dingen best wel lang’ constateerde Gordon. Maar zij was enthousiast over de nieuwe in wording zijnde groenstrook, waar talloze inheemse soorten zijn geplant die het volgens deskundigen in Amstelveense grond goed zullen doen. “Ik geloof sterk in natuur en  milieu”, zei de wethouder. De afdeling beplanting van de gemeente, ook aanwezig met een uitgebreide delegatie, heeft ervoor gezorgd dat de biodiversiteit voldoet aan de wensen van onder anderen Gordon. “En we hebben het zonnetje vandaag mee”, zei ze, voordat het planten begon.

Foto boven: Ronald Bouwman (r) en Floor Gordon met tekening van DNA van de school.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.