De gemeente blijft drammen over verduurzamen en energietransitie. Terwijl netwerkbeheerders niet weten waar zij de capaciteit voor elektriciteit vandaan moeten halen en er zelfs gedreigd wordt met een laadpalenstop, beweegt wethouder Floor Gordon (D66) zich in tegenovergestelde richting op het gebied van verduurzaming. Er is weer een gemeentelijke actie zonnepanelen, waarover donderdag 14 maart (19.30 uur tot 20.30) een informatie wordt gehouden.

Overigens zijn inmiddels twee coöperatieve zonnedaken geopend, waar de media zorgvuldig buiten werden  gehouden.

Netjes

Op de Camera Obscuralaan en het Oostelijk Halfrond schijnen twee door de Amstelveense energiecoöperatie Ecostroom te zijn gerealiseerd, samen goed voor 450 zonnepanelen, en door wethouder Gordon en directeur Wilma Schoonderbeek van Netjes BV dinsdag te zijn geopend. Dankzij de eigenaar Netjes BV, die beide daken van appartementsgebouwen ter beschikking stelde aan de energiecoöperatie, konden de zonnepanelen geplaatst worden.

Voordeel

Wethouder Gordon van duurzaamheid zegt dergelijke bewonerscollectieven te willen stimuleren en ondersteunen. “Met een energiecoöperatie worden daken maximaal benut voor de opwek van zonne-energie. Bijkomend voordeel van lokale opwek is dat er minder energieverlies optreedt door transport en dat er minder netcapaciteit nodig is. De leden van de coöperatie profiteren intussen van schone energie tegen een zo laag mogelijke prijs.”

Tijdens de openingsbijeenkomst kondigden Netjes en Amstelveen Ecostroom aan binnenkort twee nieuwe zonneprojecten te starten op daken aan de Dr. Willem Dreesweg en de Uitvlugt. Misschien mogen dan de lokale media er wel bij zijn.

Actie

 Omdat er steeds meer bedrijven zonnepanelen aanbieden, is het voor woningeigenaren lastig een keuze te maken. Daarom organiseert de gemeente hen een zonnepanelenactie, zegt zij. De gemeente wil met de actie het ‘opwekken van duurzame energie makkelijker maken’. Volgens Gordon worden zonnepanelen steeds populairder, vooral na het besluit van de Eerste Kamer om de zogeheten ‘salderingsregeling’ voort te zetten. Met de (nieuwe) actie wil zij een  goede leverancier en diens scherpe pijs aanbieden.

De panelen verlagen volgens de gemeente de energierekening, verminderen de CO₂-uitstoot en wekken eigen energie op. Er hoeft voor zonnepanelen, volgens een vorig jaar door de Belastingdienst geïntroduceerde regeling, geen BTW te worden betaald. Particulieren hoeven dus de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Offerte

 Ter voorbereiding op de actie wordt op donderdag 14 maart dus een online informatiebijeenkomst georganiseerd voor inwoners. Daarna kunnen inwoners zich op zaterdag 23 maart inschrijven voor de zonnepanelenactie. Zij ontvangen dan een uitnodiging om een digitale woningopname in te plannen met de installateur, die advies geeft over onder andere het aantal en locatie van de zonnepanelen. Kort na de woningopname ontvangen inwoners een persoonlijke offerte. Hierna kunnen ze besluiten of ze meedoen met de actie. Aanmelden en inschrijven via www.energieloketamstelveen.nl De energiecoöperatie is overigens in september 2019 opgericht om meer duurzame stroom op te wekken in Amstelveen en die beschikbaar te stellen aan bewoners. Het maakt dan niet uit of het een huurwoning, een appartement of een koopwoning betreft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.