Alle elf partijen in de gemeenteraad hebben woensdag de door GroenLinks en Burgerbelangen Amstelveen (bbA) ingediende motie aangenomen, die B&W oproept inburgeringsplichtigen in staat te stelt op een zo hoog mogelijk taalniveau in te burgeren.

Het spreken van de Nederlandse taal bevordert de integratie, emancipatie en sociaal maatschappelijke contacten, beweren politici unaniem.

Regie

De nieuwe wet Inburgering verplicht gemeenten om per 1 januari de regie te nemen over de inburgering. Volgens dat stelsel moet de nieuwkomer op een zo hoog mogelijk niveau de Nederlandse taal leren, waarbij het B1 niveau voor het behalen van het inburgeringsexamen voldoende is, maar niet toereikend is om door te stromen naar een hbo- of wo-opleiding.

In de huidige Kadernota Verandering  Inburgering (VOI) lijken inburgeringsplichtigen boven de 28 jaar en / of hoog opgeleide asielzoekers namelijk uitgesloten te zijn voor een taalroute boven B1 niveau.

Effect

BbA en GroenLinks vonden dat als een inburgeringsplichtige de examenonderdelen op een hoger niveau kan afleggen, dit gestimuleerd moet worden door de gemeente. Daar waren kennelijk de andere fracties het mee eens. Zij meenden ook dat voor hoger opgeleide vluchtelingen het effect van taalonderwijs het grootst blijft. “Het behalen van een hoger taalniveau, doet recht aan hun capaciteiten en vergroot tevens de kansen  op de arbeidsmarkt”, zei Marga van Herteryck (bbA).

En raadslid Stieneke Kruyer van GroenLinks zag namens de twee partijen graag expliciet als doelstelling in de Kadernota opgenomen. “Het is aan de gemeente er op basis van gesprekken met de inburgeringsplichtige vervolgens afspraken over te maken en dit waar gewenst te faciliteren”, zei ze.

1 REACTIE

  1. Hoe lang mogen die inburgeraars er over doen om een hoger niveau dan B1 te halen?
    Lijkt me toch wel van belang, ook als je in het land van herkomst een HBO of hogere opleiding hebt gehad.
    Daarnaast geldt dit ook voor mensen met terugwerkende kracht, die nu op een voor hun laag niveau werkzaam zijn? Zo ken ik een vergevorderde medicijnenstudent die nu werkzaam is als helpdeskmedewerker fulltime omdat hij het Engels machtig was.een beetje zonde, niet?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.