Met ingang van het volgende schooljaar zit het kinderburgemeesterschap er voor Elina Oranghi weer op en de gemeente zoekt kandidaten voor haar opvolging uit de groepen 6 en 7 van basisscholen. Tot 11 juni kunnen zij zich opgeven. Informatie daarover via www.amstelveen.nl/kinderburgemeester

Haar doel is voor het komende schooljaar van iedere basisschool in Amstelveen een afvaardiging in de kinderraad te hebben. Want degenen die geen kinderburgemeester worden, komen wel in de kinderraad.

Werving

De wervingscampagne werd afgetrapt op basisschool de Omnibus door wethouder Frank Berkhout (onderwijs, jeugd, participatie), die kinderen een korte les gaf en beantwoordde hun vragen. Uiteraard gebeurde dat buiten de media, die dan ook niet weten welke antwoorden werden gegeven op vragen als: Wat doet een burgemeester en wethouder eigenlijk en: En kom je op tv als kinderraadslid of in de krant? Of: Mag je je overal mee bemoeien? Of waarom is de kinderraad belangrijk?

Belangrijk

Berkhout zegt het gesprek met kinderen belangrijk te vinden, hoewel die maar één schooljaar kinderraad of -burgemeester zijn. “Op het gemeentehuis werken knappe koppen maar het zijn geen kinderen”, zegt hij. Overigens heeft de kinderraad geen enkele formele invloed op het beleid. Die is aan de gemeenteraad – en vooral de coalitie daarin – voorbehouden.

Het blijft dus wat Berkhout betreft bij praten met kinderen. “Het is interessant te horen welke ideeën zij hebben. Zij kijken nét even anders tegen onderwerpen aan. De kinderraad praat met ons over thema’s die zij belangrijk vinden.” Hij vindt dat kinderburgemeester Elina heeft het ‘fantastisch’ heeft gedaan en met veel doorzettingsvermogen en enthousiasme, ondanks corona, een paar ‘interessante’ werkbezoeken deed.

Wat doet de kinderraad?

De kinderraad komt een aantal keren per jaar bijeen, veel minder dan de gemeenteraad overigens, en denkt na over een thema, dat tijdens de eerste bijeenkomst wordt gekozen. Het thema van dit jaar was ‘gelijkheid’. Eerdere kinderraden hadden de thema’s ‘natuur en milieu’ en ‘armoede’. Dat lijkt tot nu toe geen wijziging van het gemeentelijke beleid te hebben opgeleverd.

De kinderraad doet één werkbezoek aan een organisatie die te maken heeft met het gekozen thema en advies zegt nodig te hebben. De huidige kinderraad op bezoek geweest bij het in financiële problemen verkerende Platform C.

Kinderburgemeester

De kinderburgemeester is volgens de gemeente ‘het gezicht van de kinderraad’, maar vervult uitsluitend ceremoniële taken. Zoals lintjes doorknippen, een gedicht voorlezen tijdens de 4 mei herdenking en Sinterklaas ontvangen. Ook moet hij of zij wel eens een interview geven of een toespraak houden.

Foto van Marja Boll: wethouder op De Omnibus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.