Om ervoor te zorgen dat jongeren niet tussen de wal en het schip terecht komen hebben de gemeenten Amstelveen en Aalsmeer zich aangesloten bij de MULTIsignaal Verwijsindex. Dat is een digitaal systeem van 267 gemeenten om professionele hulp uit jeugdzorg en onderwijs in te roepen bij zorgen over jongeren in onder meer die domeinen.

Als men een signaal afgeeft, ziet men meteen of andere professionals ook betrokken zijn. Zo krijgen jongeren de best mogelijke afgestemde begeleiding, zegt de gemeente.

Vroegtijdig

Wethouder Frank Berkhout (onderwijs en jeugd) vindt MULTIsignaal onmisbaar in de jeugdhulp. “Professionals komen hiermee vroegtijdig met elkaar in contact”, zegt hij. “Dat bevordert de samenwerking en daarmee de hulp aan kinderen en gezinnen. Als gemeente Amstelveen doen wij er alles aan om te zorgen dat zoveel mogelijk partijen zich bij Multisignaal aansluiten.”

Match

MULTIsignaal Verwijsindex is een digitaal systeem waar professionals, via een afgeschermd account, een signaal afgeven. Ze signaleren alleen dát ze zich zorgen maken, niet waarover. Als een collega van een andere organisatie ook een signaal afgeeft bij dezelfde cliënt, ontstaat er een match. Zo brengt MULTIsignaal professionals met elkaar in contact, zodat ze samen de situatie, hulp en ondersteuning van het kind (beter) kunnen afstemmen, meldt de gemeente. “Dit is uiteraard altijd met toestemming van de ouders.”

Voor professionals

Gemeente Amstelveen, gemeente Aalsmeer en MULTIsignaal hebben samen een korte instructievideo gemaakt voor professionals, waarin Roy (Combinatiefunctionaris Sport), Tessa (Jeugdwerker+) en Berend-Jan (Top1000 regisseur/verbindingsfunctionaris Straf & Zorg) vertellen hoe het signaleren in Multisignaal werkt, welke stappen er zijn en tegen welke casussen zij weleens zijn aangelopen. Bekijk deze video op www.multisignaal.nl/nieuws/hoe-werk-je-met-multisignaal.

Samenwerking

MULTIsignaal is van en voor gemeenten. Alle 267 gemeenten die gebruik maken van de Verwijsindex van MULTIsignaal zijn sinds 2009 onderdeel van de Gebruikersvereniging MULTIsignaal (GVMS). Daarmee is MULTIsignaal niet alleen een ICT-systeem, maar zet zij zich samen met 70% van de deelnemende gemeenten actief in om het gebruik van de Verwijsindex te stimuleren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.