Weten raadsleden wel wat onder hun verantwoordelijkheid het armoedebeleid inhoudt? Het was eigenlijk de vraag die zij woensdag tijdens het zogeheten raadsgesprek voor de kiezen kregen. Volgens drie burgers die er inspraken, onder wie Wil Roode van FNV-uitkeringsgerechtigden, was nogal wat op dat beleid  aan te merken, maar het ging raadslid Bas Zwart van de VVD te ver om te zeggen dat er niets van deugde.

Hij vond de kritiek wat overtrokken. En kwam op de aanschaf- en huurkosten veel lager uit dan Roode. “Het is nu net of alles verkeerd gaat in Amstelveen”, zei hij. Hij kwam op voor de ambtelijke organisatie. “Ik wil niet zeggen dat alle medewerkers hun werk niet goed doen”, zei een van de drie inspreeksters.  Maar volgens het trio kon de bestuurlijke aansturing veel beter.

Zes kinderen

Een van de klaagsters was een moeder van zes kinderen, wachtend op schuldsanering en inmiddels afhankelijk van de Voedselbank. Dat was niet altijd zo geweest. Ruim een jaar geleden was zij een werkende moeder in een gezin met een vader, een bedrijf en zes kinderen in een Amstelveense vrije sectorwoning. Nu is zij dus een alleenstaande moeder met zes  kinderen en een bijstandsuitkering, waarvan zij, met een uitkering van € 1135 en een huur van € 707 buiten andere vaste lasten, in pure armoede leeft. Toen zij wegens huurschuld de gemeente nodig had, hielp die haar niet, vertelde ze. Nou ja, een sociaal team kwam bij haar thuis langs om te zien of verhuisdozen al ingepakt waren om zich met haar kinderen bij een daklozenopvang te melden. Minimaregelingen had zij volgens de gemeente niet nodig, omdat zij toch buiten Amstelveen moest gaan wonen en een  bijstandsuitkering kreeg ze ook niet, want zij moest ondanks haar ziekte gaan werken als huishoudelijke hulp. “Niet de gemeente maar andere mensen hebben mij geholpen”, zei ze. Vandaar dat zij nog in Amstelveen woont, waar haar kinderen naar school gaan, als studeren de oudsten. “Armoede is verschrikkelijk, maar vernederd worden is erger,” vond ze. “Ik kan natuurlijk nooit voor mijn kinderen één keer in de vier jaar voor € 200 een laptop kopen. Van bijstand kan je niet sparen.”

Stadspas

Er ligt een nieuwe beleidsnota Armoede op tafel bij de gemeenteraad, maar papier is nu eenmaal niet de praktijk, vonden degenen die er mee te maken hebben. En zij probeerden de diverse fracties tot inzicht te brengen dat zogenaamd beleid niet altijd strookt met de realiteit. Alle drie de insprekers zeiden dat Amstelveen zich van veel andere gemeenten onderscheidt door een magerder ambtelijk beleid. En de Amstelveenpas haalt het niet bij de stadspas in Amsterdam. Op vertoon van die pas kunnen kinderen volgens de alleenstaande moeder zowat gratis zwemmen, terwijl men in Amstelveen voor haar drie jongste kinderen tien euro moet betalen. Al jarenlang wordt de

Industrie

Wil Roode zit het vooral dwars dat het Werkplein AA, in de hal van het raadhuis, fungeert als een gesubsidieerd verdienmodel voor werkgevers. Zij sprak dat ook over een re-integratie industrie. “De baantjescarrousel aan de onderkant van de samenleving”, verstond zij daaronder. “Het probleem is namelijk dat het enkel vaste banen oplevert voor de mensen die zelf in de industrie werkzaam zijn. Armoede is werken in banen als huishoudelijke hulp, schoonmaker, vakkenvullen, pakjes rondbrengen, of werken in de vleeswarenfabriek, de hondenvoerfabriek et cetera. Vrijwel uitsluitend (gesubsidieerd) ongeschoold en laaggeschoold werk in laagbetaalde flexibele tijdelijke (deeltijd) banen.  Vaste banen bij wat grotere gerenommeerde werkgevers op een wat hoger niveau dan ongeschoold zitten er niet bij.”

Onderzoeker

De gemeenteraadsleden moeten zich bewust worden van wat er echt nog is voor het verbeteren van het armoedebeleid, zei de ‘burger en onderzoeker’ Ellen Steijvers, die naar ze zei zich zorgen maakte over dat beleid en de uitvoering ervan in Amstelveen. Weet u wel waar u mee bezig bent, in relatie tot degenen die in armoede leven, vroeg zij de raadsleden. “Wie van u heeft nagedacht over aan welke criteria het armoedebeleid straks getoetst gaat worden.” En volgens haar weten de meeste raadsleden niet eens dat als men bijstand aanvraagt, daarop een sortering volgt naar commerciële bedrijven. “Wie van u weet dat je nog steeds niet in Amstelveen zelfstandig bijstand kan aanvragen?” vroeg zij de raadsleden. “Wie van u weet dat dit bij andere gemeentes wel kan?” En: “Wie van u weet dat de ambtenaren gewend zijn om vanuit regels te opereren en niet vanuit hulpverzoeken? Wie van u kent de doorbraakmethode waarbij ambtenaren vanuit hulp opereren en niet vanuit regels? Wie al u heeft zich na de vorige inspraken die we hierover hebben gedaan hierin verdiept? En wie van u heeft overwogen om een motie in te dienen over de doorbraakmethoden om dit in Amstelveen voor elkaar te krijgen?”

7 REACTIES

    • Dit is gewoon smerig gelul en geroddel. Mevr. Roode doet inderdaad de intake, maar ik ga er gewoon van uit dat bij zo’n organisatie als de voedselbank altijd een beroepsmogelijkheid bestaat, waar mevr. Roode dan niet het laatste woord heeft.

     • 1. “ Anna” kom dan met harde bewijzen en roeptoeter niet zo maar wat.
      2. U noemt mij advocaat van de duivel. Is dat niet gewoon schelden? Mag hoor!
      3. En oh ja, wees ook zo flink voordat u allerlei beschuldigen uit uw volledige naam er bij te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.