Kunstfotograaf Jimmy Nelson vertelt donderdag 8 december (19.30 uur) over zijn nieuwe 528 pagina’s tellende boek ‘Between the Sea and the Sky’ bij boekhandel Libris Venstra aan het Stadsplein. Hij zal er boek daarna signeren.

In de uitgave, die op 17 september uitkwam, portretteert Nelson twintig Nederlandse gemeenschappen in traditionele streek- en klederdracht en de omgeving die hen gevormd heeft.

Persoonlijk

Het is zijn meest persoonlijke boek tot nu toe, meldt Venstra. Tijdens de recente pandemie met wereldwijde reisbeperkingen besefte Jimmy dat hij niet naar de uiteinden van de wereld hoeft te trekken om uitzonderlijke menselijke schoonheid te ontdekken. Dat inzicht leidde tot een nieuw project vlakbij huis. Het resulteerde dus kunstboek Between the Sea and the Sky, een ode aan Nederland, Nelsons geadopteerde vaderland. Deze artistieke reis voert van Zeeland tot Friesland langs de laatst overgebleven traditionele culturen van Nederland. Over Nederlands erfgoed en dracht. Het bestaat uit intieme portretten en iconische landschappen die zijn vastgelegd met een op maat gemaakte analoge platencamera. De gedetailleerdheid van de foto’s, met veel contrastwerking en diepte, zorgt voor een romantische, schilderkunstige sfeer en hint subtiel naar het werk van de Hollandse meesters uit de zeventiende eeuw. De beelden ademen een respect voor mens en omgeving door Nelsons keuze voor een relatief laag perspectief en het gebruik van natuurlijk licht. De liefdevolle portretten en iconische landschappen worden gecompleteerd door reportage-beelden.

Al wandelend, pratend en dansend tonen de mensen voor de camera hun manier van samen zijn, tegen de achtergrond van de hen zo vertrouwde zeehavens en gouden duinen aan de horizon of molens in weidse vergezichten.

Water

Naast de verbluffende fotografie bevatten de hoofdstukken van Between the Sea and the Sky geschiedenissen, mythen en spreuken uit de diverse streken. De teksten worden vergezeld van handgetekende landkaarten en illustraties van de meest iconische symbolen, mythische personages en natuurlijke elementen. Samen vertellen zij het verhaal van de Nederlanders, die eeuwenlang tegen het water streden om hun land, waarvan bijna een kwart onder zeeniveau ligt, veilig te houden. Dit vergde extreme kracht, solidariteit en uithoudingsvermogen die in hoge mate vormend zijn geweest voor de Nederlandse cultuur en identiteit. Een zorgvuldig samengestelde selectie van afbeeldingen kan worden gescand met de bekroonde gratis Jimmy Nelson-app, die unieke videobeelden achter de afbeelding onthult en de afbeeldingen tot leven brengt.

Droom

De kunstenaar Jimmy Nelson heeft zijn hele leven lang oorspronkelijke culturen gefotografeerd, wat in 2013 zijn eerste boek Before They Pass Away opleverde. Vijf jaar later volgde Homage to Humanity (2018).

Nelson plaatst de mensen voor zijn camera op een voetstuk waarmee hij buitengewone en vaak bijna vergeten gemeenschappen een waardig en zichtbaar platform geeft. Met zijn gepassioneerde portretten viert Nelson de menselijke diversiteit en schoonheid. Het is Nelsons droom de mensheid te verbinden door een gevoel van liefde voor zichzelf, elkaar en de aarde. Alleen dan kunnen we onze kostbare planeet in stand houden. Reserveren kan via info@venstra.nl maar is niet verplicht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.