De komende jaren gaat er veel veranderen voor de ondernemers en zij moeten nu keuzes maken voor de toekomst. Dat was de boodschap die tijdens het slotevenement van het hulpprogramma Back on Track voor hen klonk. Het was georganiseerd door Ondernemersvereniging Amstelveen (OA), met medewerking van de gemeente, en werd maandag gehouden in de schouwburg.

Eigenlijk klonk het nieuws vooral in de plenaire bijeenkomsten. De workshops gingen vooral over de wijze van het bedrijf profileren. Maar trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk had het, zoals vrijwel alle trendwatchers, vooral over de techniek die er al is en per dag toeneemt. “De organisatie van de toekomst is een techniekbedrijf”, zei hij en constateerde dat van de retailers al 65% in een paar jaar is verdwenen, dat het bedrijf van de toekomst een ecosysteem is en dat het managen van onzekerheid tot zekerheid leidt.

Niet CV als basis

Intussen is wel nieuw leiderschap nodig, waar een kans voor vooral jongeren ligt. En Annemarie van Gaal (foto onder) pleitte aan het einde van de dag voor het toelaten in de bedrijven van talenten boven CV’s. Zo had zij het mediabedrijf in Rusland helpen opbouwen; met opdrachten die op nummer – niet op naam – werden uitgewerkt. Wie dat voorbeeld in het bedrijfsleven wil volgen, merkt dat talent voor een bepaalde functie vanzelf komt boven drijven. Met een stichting investeert zij niet in mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt maar in de arbeidsmarkt die toch groter is dan men denkt, zei ze. Een ondernemer zei, toen hij een meisje met blauw haar zijn beste werknemers vond, dat hij die zelf nooit had aangenomen. Dat is de consequentie van de methode-Van Gaal. Zij had ooit zelf alles tegen toen zij toch naar Rusland voor een uitgever mocht, omdat niemand anders wilde: Zij was een vouw, ongehuwde moeder en werkte volgens haar werkgever niet erg systematisch. Toen de Nederlandse uitgeverij van bladen zich terugtrok, werd haar bedrijf, dat zij samen met de in Amstelveen opgegroeide Derk Sauer had opgezet, marktleider in Rusland. Als wij blijven selecteren op basis van een CV, missen ondernemingen veel talent, was haar boodschap. “We moeten af van labels.” Wat negatief lijkt bij iemand kan positief uitwerken.

Spraak

In de workshops ging het er behoudender aan toe. Jerry Helmers van de Nederlandse Debatclub leerde in de door hem geleide bijeenkomst ondernemers bijvoorbeeld speechen (wat bij een presentatie hoort) en Jeroen Lamme zei in zijn workshop dat klanten niet in een product zijn geïnteresseerd, maar in de oplossing van hun probleem. “Hoe meer oplossingsgericht, hoe meer geld en naar de onderneming komt”, zei hij. Ondernemerschap is volgens hem geen sprint maar een marathon. De ondernemer moet volgens hem een duidelijk doen voor ogen hebben. En volgens Helmers is een speech een cadeautje, zowel voor de ontvanger als de gever.

Uniek

Intussen hebben ondernemers het ook in Amstelveen niet gemakkelijk in deze crisistijd, realiseerde burgemeester Tjapko Poppens (foto boven) zich bij de opening. Maar ondernemerschap legt zich bij een crisis niet neer, was ook zijn ervaring. “Gelukkig is er nog wat vlees op de botten”, vulde directeur Darshan Sloot van de OA aan. Maar Amstelveen is wel een voorbeeld voor de rest van ondernemend Nederland, bleek uit de slotwoorden van wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken. “Uniek”, noemde hij het zelfs, ook al omdat de gemeente terug kan vallen op een sterke ondernemersvereniging. Hij prees het ondernemerschap van lokale (MKB) bedrijven. “Waar vind je dat nou? Niet op zoveel plekken in het land. Het contact van de gemeente met de OA is ook heel goed. Maar het allerbelangrijkste is dat de ondernemers in de haarvaten van de samenleving zitten.” Hij vond het overigens moeilijk voor 2023 dingen te beloven. “Het is lastig dingen te beloven die je niet waar kunt maken.” Maar één ding beloofde hij wel: Ondernemers kunnen met de gekste vragen naar de gemeente komen en er komt zeker antwoord.

Plant

In het jaar 2023 gaat in elk geval de wereldwijde inflatie spectaculair zakken, waarvan de voortekenen nu al te zien zijn. Die voorspelling kwam kort voor het slot van econoom Edin Mujagic. Die inflatie heeft trouwens maar voor een deel met de oorlog in Oekraïne te maken, die eerder een aanjager dan een veroorzaker was. De centrale banken die onbeperkt maar geld lieten drukken zag hij eerder als oorzaak. En daarmee van het minder waard worden van geld. Hij keek naar de plant Fritillaria delavayi, die zich snel aanpast aan de omgeving. “Daar moet u een voorbeeld aan nemen”, gaf hij de verzamelde ondernemers als tip me. “En zorg dat de kwetsbaarheid van jouw bedrijf minder is dan die van je concurrent.” Hoewel de OA de manifestatie organiseerde, had die daarvoor het bedrijf Bruisend Leven (Event Planning) in de arm genomen, met de lieftallige dames Elenita en Xaviera.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.