Hoewel 88% van de bewoners er tegen is, heeft de corporatie Eigen Haard besloten 72 flats aan de Lindenlaan (109-332) te slopen. De gemeente zei in een eigen persbericht dat kansrijk te vinden, omdat er behalve die sociale huurwoningen ook huur- en koopwoningen in het middensegment komen. In totaal denkt men aan zo’n 225 tot 275 appartementen. De SP heeft daarover schriftelijke vragen aan wethouder Rob Ellermeijer gesteld, na hem eerder al in een raadscommissie mondeling opheldering te hebben gevraagd.

Het percentage voorstanders onder de bewoners is gebaseerd op een enquête onder hen, waaraan 85% deelnam. Het lijkt er op dat Eigen Haard gewoon zaken wil doen, terwijl de bewoners van  de sociale huurwoningen in ruime meerderheid tegen sloop en nieuwbouw zijn en dus voor renovatie, waarover trouwens al jarenlang wordt gesproken. Hoewel de gemeente nieuwbouw in december ‘kansrijk’ vond, meldde zij eind november geen voorkeur voor nieuwbouw dan wel renovatie te hebben. Maar volgens de SP blijkt uit de nieuwbouwplannen dat de wethouder al daarvan op de hoogte was  toen hij tegen de gemeenteraad renovatie nog voor mogelijk hield. De SP-fractie wil weten of de gemeente, bijvoorbeeld bij gesprekken met de corporatie, de wens van de bewoners heeft gemeld.

Op de hoogte

En is de gemeente eigenlijk wel op de hoogte van de bouwkundige staat van de woningen en noopt die tot sloop, vraagt de SP. Zonder bouwtechnische noodzaak zou de gemeente uiterst terughoudend met sloop moeten omgaan, vindt de fractie.

Het lijkt allemaal op een voor Eigen Haard gunstige businesscase, zegt ze. En op wat ook in lijn ligt met een deel van de oplossing van de Amstelveense woonproblematiek. Maar binnen de sociale huursector mag niet naar winstmaximalisatie worden gestreefd, vindt ze. En volgens haar leveren de bewoners een onevenredige bijdrage aan het oplossen van de gemeentelijke woonproblemen.

Vaker problemen

“We zien dat er vaker problemen zijn met onderhoud in de sociale huur sector, waarbij renovatie in onbewoonde staat of sloop / nieuwbouw aan de orde komt. Het lijkt alsof de drempel tot ingrijpen in

de woningen van mensen in de sociale huursector laag is”, zegt ze. “Hoe gaat het college inwoners in sociale huurwoningen beschermen tegen een doorgeslagen vernieuwingsdrift?” Hoe gaat het college nu met de bewoners in overleg over de plannen?

 

1 REACTIE

  1. Woningbouwcoöperaties zijn indertijd opgericht om gewone mensen redelijk en betaalbaar te laten wonen. Deze doelstelling is volledig uit het oog verloren door alle betrokken partijen. Dat zijn het Rijk, de plaatselijke overheid en de woningbouwcoöperaties zelf. Men is nu enkel op geld uit en de bewoners die daarvan afhankelijk zijn mogen blijkbaar in een kartonnen doos wonen. Zeg dus maar doei met je handje naar de verpleegster, winkelbediende, onderwijzer enz.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.