Zoals het nu gaat, zal de gemeente de ambitie niet haalt om rond 2040 bijna honderd procent (95, om precies te zijn) minder CO2-uitstoot te hebben dan in 1990. Dat vreest de ChristenUnie in de gemeenteraad.

Die stelde eerder schriftelijke vragen en uit de antwoorden van het college van B en W daarop blijkt dat de situatie erger is dan zij had verwacht, constateert zij.

Niet op koers

Als woensdag in de gemeenteraad het duurzaamheidsbeleid van Amstelveen besproken wordt, zal de fractie naar men  verwacht daarover beginnen. Tot nu toe ligt de gemeente volgens haar niet echt op koers om het doel in 2040 te gaan halen. “Uit het antwoord van de gemeente blijkt nu dat het er nog erger voorstaat dan gedacht”, meldt de ChriustenUnie. “De gemeente geeft toe dat ze een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen niet meeneemt in haar berekeningen. Zo wordt onder andere de uitstoot van voedsel, spullen, woningbouw en broeikasgassen die geen CO 2 zijn, zoals methaan en lachgas, niet heeft meegerekend.”

Cijfers

De gemeente zegt daarvan de cijfers niet beschikbaar te hebben. Er wordt gebruik gemaakt van de landelijke gegevens van de regionale klimaatmonitor, een dataset vanuit de rijksoverheid. Het is vooral burgerraadslid Herman van Veelen die zich er zorgen over maakt. “Op deze manier wordt ongeveer een derde van de uitstoot niet meegerekend”, zegt hij.

Volgens hem kan men uit de gemeentelijke persberichten opmaken dat het goed schijnt te gaan met de duurzaamheid, maar gebeurt er in de praktijk veel te weinig. “De gemeente zet nu één procent van de ambtenaren in op duurzaamheid, met één procent van het gemeentebudget”, zegt Van Veelen.

Klimaatakkoord

Het probleem ligt volgens hem niet bij niet de ambtenaren. “Die werken keihard. Maar er zijn meer financiële middelen nodig. Juist nu is het moment om serieus in te zetten op daling van de uitstoot. Als gemeente die gemiddeld vier meter onder zeeniveau ligt zouden we hier echt voortrekkers in moeten zijn.”

Sinds het klimaatakkoord van 2019 kregen de gemeenten een steeds grotere verantwoordelijkheid voor het opstellen en uitvoeren van klimaatbeleid, zegt de CU, die bijvoorbeeld wijst op de volgens haar te trage aanpak van het gasvrij maken van woningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.