Terwijl Amstelveen het vooral ziet in zonnepanelen op daken, omdat het plaats heeft voor windmolens, wil de gemeente Gooise Meren die juist wel hebben. Daarom heeft de Provincie Noord-Holland een ontheffing verleend voor twee windturbines op het ‘forteiland’ Pampus.

De kleine windturbines van 15 meter hoog maken onderdeel uit van een energiesysteem dat Pampus zelfvoorzienend maakt.

Duurzaam

De gemeente Gooise Meren ondersteunt de verduurzaming van Pampus en de aanleg van het energiesysteem waar twee windturbines onderdeel van zijn. De windenergieinstructieregels van de Omgevingsverordening NH2020 belemmerden de plaatsing van deze turbines. Daarom vroeg de gemeente aan de provincie een ontheffing. Die staat positief tegenover verduurzaming van het eiland. Het Kwaliteitsteam Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed vinden ook dat het plan de kernkwaliteiten van het werelderfgoed niet aantast. De provincie ziet daarom geen reden om het verzoek van de gemeente af te wijzen.

 Energieopwekking

Sinds de oplevering in 1895 staat het fort los van wal. Nu wordt elektriciteit opgewekt met dieselaggregaten. Na verwerving heeft Stichting Forteiland het Pampus ingericht en wordt het jaarlijks bezocht door zo’n 100.000 belangstellenden en recreanten. Dat is veel meer dan het Cobra Museum in Amstelveen.

Om de groeiende stroom belangstellenden en recreanten te kunnen blijven ontvangen, zonder grote nadelige gevolgen voor het milieu, is het noodzakelijk over te stappen op duurzame energieopwekking. Er is een energiesysteem ontwikkeld dat gebruik maakt van zonne-energie, windenergie en bio-vergisting. De plaatsing van de twee windturbines met een masthoogte van vijftien en een tiphoogte van 22 meter is volgens de Stichting noodzakelijk om op koude en donkere dagen voldoende elektriciteit te kunnen opwekken.

2 REACTIES

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.