Het Bosplan voor het Amsterdamse Bos, dat vorige week de gemeenten Amsterdam en Amstelveen vrijgaven voor inspraak, blijkt toch niet helemaal goed te zijn begrepen. Uit de zonering, waarover de gemeente sprak, maakten sommigen op dat men in de toekomst zones voor diverse gebruikers van het bos wenst en die doelgroepen wil scheiden. Bijvoorbeeld dat hondenbezitters ten zuiden van de A9 niet meer welkom zijn.

De beoogde zonering in activiteiten, rust en natuur en met name de ā€˜natuurzoneā€™ ten zuiden van de A9 leidde tot onrust en een petitie, laat de gemeente weten. Ten onrechte is die indruk ontstaan, haast wethouder Floor Gordon van onder meer groen zich te melden. Zij betreurt de verkeerde indruk bij het publiek. ā€œDit vraagt om verduidelijking van de teksten en kaarten in het Bosplan, wat na de inspraak gewijzigd naar de gemeenteraden gaat.ā€

In de weg

Zij zegt zelf een fervent gebruikster van het Bos te zijn. ā€œIk zie dat het vooral in het weekend het erg druk kan zijn en hardlopers, paarden en honden elkaar in de weg kunnen lopen. Ongelukken gebeuren helaas steeds vaker en dat willen we zoveel mogelijk voorkomenā€. Vandaar dus de zonering.

Meer ruimte voor natuur

Het doel van het benoemen van een ‘natuurzone’ is daar flora en fauna beter te beschermen en biodiversiteit te vergroten, door bijvoorbeeld omgevallen bomen te laten liggen en ecologische verbindingen aan te leggen. Floor Gordon: ā€œHet wordt een minder ‘aangeharkt’ bos, maar er staat zeker geen hek om. Het bos blijft primair een gebruikersbos.ā€ Nu al zijn er diverse functies in het bos te onderscheiden, zoals een evenementenlocatie, een nudistenzone, een sportpark en natuurzones zoals het Vogeleiland.

Honden

De versie van het bosplan die nu ter inzage ligt, kwam tot stand na digitale enquĆŖtes en verdiepende sessies. Floor Gordon: ā€œOp het moment dat we het huidige losloop- of aanlijnbeleid willen aanpassen ten behoeve van bijvoorbeeld de ecologische verbindingen of op drukke momenten, gaan we daar eerst over in overleg met hondenbezitters. Tot die tijd verandert er niets.ā€

Zij zegt samen met de boswachterij en hondenbezitters mee op een bosschouw te gaan om het onderwerp te bespreken. ā€œEr is ook extra ruimte voorzien voor hondenbezitters, met een hondenstrand of -speelplaats binnen de activiteitenzone.”

Meedenken

Iedereen kan meedenken over de totstandkoming van het Bosplan. Inwoners van Amsterdam, Amstelveen en Aalsmeer kunnen tot 30 juli reageren op het ontwerp daarvoor, waarna het door de gemeenteraden van Amsterdam en Amstelveen wordt vastgesteld.

Bij de uitwerking van het hondenbeleid worden hondenbezitters van de omringende gemeenten betrokken, zegt de gemeente.

Reageren op het bosplan kan via

https://www.amstelveen.nl/bestuur-organisatie/publicatie/inspraak-en-participatie_onderweg-naar-100-jaar-amsterdamse-bos

Kijk voor de actuele hondenzoneringskaart van het bos op www.amsterdamsebos.nl/huisregels

5 REACTIES

  1. Rond 2000 trok het Amsterdamse Bos jaarlijks zo’n 4 miljoen bezoekers. Tegen 2010 waren dat er 6 miljoen. En nu wordt nog steeds van dat laatste getal uitgegaan merkwaardig genoeg. Mogelijk omdat er geen recentere tellingen zijn, maar het ligt in de rede dat het er nu veel meer zijn dan 6 miljoen.

    Ik kan begrijpen dat je dan moet reguleren, al betekent naar mijn idee dat met meer ruimte voor de natuur er minder ruimte voor de mens zal zijn en rijst naar mijn idee de vraag wanneer reguleren over zal gaan in begrenzen. De optimistische woorden van de wethouders ten spijt.

  2. Het is hoog tijd dat reguleren overgaat naar begrenzen. De tijd van ‘onbeperkt’ is voorbij. De grenzen van de groei zijn ondanks alle waarschuwingen te lang genegeerd. Zogenaamde economische groei was grotendeels te danken aan uitputting van natuur en essentiĆ«le voorraden.

  3. “Maar het enige wat ons interesseert, is de haastige hervatting van onze kleine leventjes, waarin we onze pleziertjes weer voor onszelf opeisen als ons geboorterecht en met een positivistische, neoliberale glimlach als volleerde consumenten gemaakt vertrouwen uitstralen in een toekomst die met zekerheid net zo fantastisch zal zijn als vroeger.”
    (Ilja Leonard Pfeijffer, column NRC 09.06.2020)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.