Het Stadshart moet niet primair een ‘mall’ vol winkels zijn, maar een stadscentrum worden, waar het aangenaam vertoeven is, met onder andere veel groen. Dat draagt bij aan de ‘verlevendiging’ die B en W wensen, hoorden raadsleden woensdag tijdens een voor hen bestemd raadsgesprek.

Hoe het vernieuwde centrum precies moet worden, daarover gaan talloze besloten ambtelijke workshops. Er worden de suggesties geboren, die de gemeenteraad als voorstel van B en W krijgt voorgelegd.

Leiderdorp

Duidelijk is dat in het Stadshart niet meer het grootste winkelcentrum van de regio ligt. Dat is het ooit geweest, herinnerde Bert Rouwenhorst van het CDA zich, maar het is nu te vinden in Leidschendam, waar dezelfde eigenaar- als die van het Amstelveense winkelcentrum, de mega-mall Westfield Mall of The Netherlands ontwikkelde. Dat had wel in Amstelveen kunnen liggen, maar de gemeente stak er een sokje voor toen URW (Unibal-Rodamco-Westfield) wilde uitbreiden in de Schildersbuurt.

De boodschappen haalt de Amstelvener in buurtcentra en voor bijvoorbeeld kleding gaat hij naar het Gelderlandplein in Buitenveldert. Het Stadshart blijft voor aankopen dus aangewezen op de regio, maar de bezoekcijfers vallen de ondernemers tegen. Overigens moet dat Stadshart zich qua winkelcentrum ook in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) niet veel voorstellen, bleek uit de presentatie van gemeentelijk programmama-manager Frits Vloon. Het Stadshart ondervindt als winkelcentrum geduchte concurrentie van onder meer dat in Hoofddorp. En dan hebben we Haarlem, net als andere plaatsen, nog niet meegerekend. Maar het Stadshart moet dan ook een echt stadscentrum worden, waar de A9 ook een aandeel in heeft.

Praten

“Al jaren praten we over het Stadshart”, gaf wethouder Floor Gordon toe. Het lukt kennelijk niet het grote, saaie Stadsplein en de omgeving te ‘verlevendigen’. De stad in het groen, die Amstelveen graag wil zijn, loopt in de toekomst door in het Stadshart, zei Gordon. Dat geldt voor alle elementen die des Amstelveens zijn. Die vormen meer dan stedenbouwkundige principes, wist de wethouder. Een andere manier van werken, is dat nu eindelijk  URW bij het Stadshart is betrokken, evenals Rijkswaterstaat voor de A9. “Wij doen het samen, maar wat wil niet zeggen dat je helzelfde denkt”, zei Gordon. De woorden ‘verbinden’ en ‘ontmoeten’ klonk woensdag veel in de diverse presentaties, maar de vraag is of de Amstelvener daarop zit te wachten, klonk uit de gemeenteraad. Die heeft er toch wel zorgen over of men de lokale winkelier in het winkelcentrum aantreft. En hoe men het ook keert of wendt: De bezoekersaantallen lopen terug in het koopcentrum.

Andere entrees

Er werd woensdag ook over de entree van het Stadshart gesproken. Die ligt voornamelijk, via de A9, aan de Westkant. Dat moet ook aan het oosten beter worden,  via het Handels- en het Buitenplein. Als daar ook woningen komen, vergroot dat automatisch de klandizie voor het winkelcentrum. De leegstand van kantoren valt in Amstelveen mee (7000 van in totaal bijna 111.000 vierkante meter) dus daar kunnen er aan de oostkant best wat van weg, die goeddeels toch leeg staan. Maar we moeten het A9-programma toevoegen aan het Stadshart, zei Vloon. En heel het beeldkwaliteitsplan van het Stadshart herijken. Want het gaat er om: Waar wil je naar toe, zei Gordon.

Lokale winkels

Wat is de betekenis van het winkelcentrum daarin? Dat vroeg de architect Frederik Vermeersch van Rijnboutt zich namens URW af. Het Stadshart moet het van de aantrekkelijkheid hebben, volgens hem. Voor puur kopen kan men bijvoorbeeld in de Amsterdamse Poort en in Hoofddorp terecht. Het gaat dus om een mix van functies, verbondenheid met de omgeving en de couleur lokale. Naar een nieuw Stadshart dus, waar men probeert gezellig te zijn. Met een op de toekomst gerichte mobiliteit uit heel de MRA.

Wat winkels betreft moeten zich er niet alleen ketens met filialen vestigen, maar ook de lokale winkelier, werd er gezegd. Die is in de loop der jaren weggetrokken, misschien omdat hij de huur niet meer op kon brengen. Is er wel genoeg verscheidenheid van winkels, vroegen raadsleden. En vluchten Amstelveners voor hun aankopen niet naar het Gelderlandplein? Raadslid Arnout van den Bosch van de PvdA vond dat Gelderlandplein duur, maar ook de plannen die nu voor het Stadshart worden gemaakt. En volgens Gonnie van Rietschoten (Actief voor Amstelveen) zitten in het winkelcentrum veel winkels er pas. Het is volgens haar een komen en gaan van winkels, wegens de huurprijzen. Maar volgens een vertegenwoordiger van URW blijven er ook winkels langer en worden met de ondernemingen huurcontracten voor verschillende perioden  gesloten.

Foto: Fotografie Charlotte Bogaert

16 REACTIES

 1. “Al jaren praten we over het Stadshart”, gaf wethouder Floor Gordon toe.”

  Al die jaren was Herbert Raat (VVD) wethouder Stadshart. Hij heeft alle plannen van URW gesaboteerd en wensen van bewoners genegeerd.

  URW heeft nooit ín de Schilderswijk willen uitbreiden, maar alleen aan de rand daarvan. Dat was een noodzakelijk en mooi plan waarbij bewoners van het Stadshart steeds betrokken werden. Zónder Raat..

  • Ik begrijp best dat u weer een kans ziet om de door u gehate wethouder te beschuldigen, alleen: Hij was niet de wethouder Stadshart toen het probleem van de Schilderswijk speelde. Zeker niet ‘al die jaren’.

 2. Sinds het eigenhandig afschieten door Hr. Raat van de eerdere uitbreidingsplannen betreffende het stadshart (nota bene opgesteld met volledige medewerking van B&W), hoor ik politiek Amstelveen alleen maar roepen dat het beter/gezelliger moet met het Stadshart.
  Maar ja politiek Amstelveen is goed in praten en slecht in de daad bij het woord voegen.
  Ik heb het reeds heel vaak aangegeven: waarom wordt het eerdere (in samenwerking met B&W opgestelde) UR-plan niet uit de lade gehaald?

 3. Wat een geleuter allemaal. Het is nooit wat geweest met het zogenaamde stadshart en het zal ook nooit wat worden. Je kunt het beter in één keer goed aanpakken: alles plat en weer opbouwen zoals het was toen het nog gewoon Plein 1960 heette.

   • Dus van u mag Israel niets doen en Hamas alles. Ik heb nooit een Palestijns protest tegen Hamas-terreur gehoord. Als de rakketten slechts vuurpijlen zijn, begrijp ik niet dat die Arabieren die beweging niet helpen. Overigens zijn er tweemiljard moslims en zestien miljoen Joden ter wereld. Maar antisemitisme is nooit dood geweest. Logisch dat weer bloeit als nooit tevoren. Israel poogt nu die honderden gijzelaars vrij te krijgen en kan daarbij niet helpen dat Hamas burgers als menselijk schild gebruikt. Te zeggen dat er verschil is tussen Israel en Joden is een drogreden om niet van antisemitisme te worden beschuldigd. Als die staat niet een Joodse staat is.

 4. Volgens Johan Bos mag Israël niets doen.

  Noem 75 jaar agressie, beroving, discriminatie, bezetting, onderdrukking, en en genocide met vele duizenden onschuldige burgerslachtoffers maar ‘niets’.

  In de afgelopen vier weken 10.000 onschuldigen gedood, waarvan 4.000 kinderen.

  Kinderen..

  • In mijn opsomming van ‘niets’ doen ontbrak het verjagen van 700.000 mensen uit hun huizen en land en het wegvagen van 400 Palestijnse dorpen.

   • De Twee Staten is Israel voor en Hamas tegen. Die wil maar één ding: De Joodse staat vernietigen. Dat was begin af het doel, toen Arabieren, onmiddellijk na de oprichting, van vier kanten af aanvielen.

    • Zeg Johan, dat is 75 jaar geleden. Terreur is over en weer bedreven en valt van beide kanten niet goed te praten. Ook de bezetting van de Westbank door maar steeds toenemende aantallen kolonisten die zich zeer agressief opstellen en zich als een soort Freikorpsen opstellen naar Palestijnse bewoners , het opnemen van bedenkelijke ultrarechtse partijtjes in de huidige regering (van iemand die ook al dik 20 jaar aan het bewind is) met hun belachelijke van Groot Israël ideeën geeft te denken. Vergeet niet dat Rabin indertijd is doodgeschoten door zo’n extremistische zionist.
     Edoch jij praat dit Oud Testamentair gedrag goed.

     • Woke-enthousiasten plegen langer dan 75 jaar in de geschiedenis terug te kijken door zelfs Piet Hein te willen verbieden en Jan Pietersz. Coen. Om over slavernij maar niet te spreken. Ik zie geen oplossing in het bestaande conflict. Maar het land moet niets doen en zich door Hamas laten aanvallen, blijkbaar. Een terreurorganisatie tegen de enige democratie in het Midden-Oosten. Het is trouwens een gegeven dat heet het volk nu achter de strategie van verdediging staat, ondanks de interne conflicten over Netanyahu.

 5. Als ze het Stadsplein straks na veel overleg en voor veel geld gezellig willen maken, dan kunnen ze nu toch alvast een paar lichtjes aanlaten als de schouwberg en P60 dicht zijn? Veel bedrijfsverzamelgebouwen zijn aantrekkelijker dan de ‘cultuurstrip. Welk gemeentebestuur zet zo’ n onding op een stadsplein? Volhangen met verticaal groen wil misschien helpen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.