De ombudsman voor de Metropool Amsterdam (MRA), waartoe dus Amstelveen behoort, ziet een beetje de gemeenteraad als een bondgenoot. Dat zei de in die functie aangestelde Munish Ramial woensdag tijdens een gesprek met de raad. Hij signaleerde overigens dat vorig jaar bij zijn bureau 35 klachten van Amstelveense inwoners waren binnen gekomen, maar zij hadden vrijwel allen niet eerst met de gemeente gepraat.

Overigens vindt men de ombudsman, die trouwens een team van 26 onderzoekers heeft, wel op zijn weg als men niet behoorlijk is behandeld door de gemeente. D66-raadslid Saloua Chaara voegde daar aan toe dat een uitspraak van de rechter bindend is en die van de ombudsman niet.

Werkplein

Dat gaf Ramial toe. De rechter bekijkt of een beslissing juridisch klopt, de ombudsman toetst aan de rechtvaardigheid. Intussen gaat er veel wel goed in de gemeente, maar soms iets verkeerd, constateerde Ramial. Dat heeft overigens te maken met alleen bedrijfsmatig werken, wat hem in principe wel aantrekt, op een moment dat het emotioneel niet de meest voor de hand liggende manier is. Hij kwam met het voorbeeld van iemand die een moeilijke maand beleeft omdat zijn moeder is overleden en een ambtenaar die menselijke factor vergeet. Ook bij het leerlingen- of WMO-vervoer wringt het soms tussen de ambtelijke benadering en de praktijk. Aan de andere kant vond hij de ‘menselijke maat’ die op het AA-werkplein wordt toegepast wel goed. De ombudsman maakte met wethouder Marijn van Ballegooijen (sociaal domein) een ritje door Amstelveen. Duidelijk is wel dat als een gemeente botst met een bewoner de ombudsman in beeld komt.

Communicatie

Veel van wat de gemeente verkeerd doet, heeft te maken met communicatie. Soms begrijpt de inwoner de ambtelijke taal in brieven niet. De ombudsman is, benadrukte Ramian, een noodvoorziening, die alleen in actie komt als er wat volkomen mis is gegaan. Maar hij zei dat wel te doen, maar de gemeenteraad eerst aan bod komt. Vandaar het bondgenootschap in zijn visie met die instantie. Waarbij hij, om een vraag van Bert Rouwenhorst van het CDA te beantwoorden, ook tussen inwoners een woningcorporaties komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.