Al zijn er dagelijks evenveel forenzen die uit Amstelveen vertrekken als er in de stad komen om te werken, de gemeente is niet van plan de kantorenbouw af te wijzen en ondernemingen hier toe te laten. Dat bleek woensdag tijdens een raadsgesprek over het in de nota ‘kantorenstrategie’ vastgelegde beleid, waarover de gemeenteraad nog moet beslissen.

De druk op de ruimte in Amstelveen neemt toe en is groter dan in de rest van Nederland, zei wethouder Adam Elzakalai van Economische Zaken. Maar om geen ‘slaapstad’ te worden en dynamiek in de samenleving te houden, moet er volgens hem een balans zijn tussen wonen en werken.

Vervangen

Een ambtelijke beleidsadviseur kantoren, die overigens zelf in Haarlem woont, meldde dat zestig procent van de bestaande kantoren ouder is dan dertig jaar. Overigens is, na het debacle van het KPMG-gebouw aan de Burgemeester Rijnderslaan (waarmee Amstelveen landelijk nieuws werd), nu de leegstand redelijk laag. Samen met de markt zich richten op een ‘toekomstbestendige’ kantorenmarkt, is de bedoeling van de strategie. Amstelveen is volgens B en W een aantrekkelijke locatie, al valt de bereikbaarheid, behalve langs de Beneluxbaan, niet altijd mee. Intussen blijft de vraag waar men in deze tijd van woningnood kantoren en woningen bouwt. En moeten de bestaande gebouwen wel allemaal vervangen worden, als er nog belangstelling voor bestaat? Er rijst intussen een nieuw gebruik van kantoren door ondernemers, dat pleit vervangen en ‘bij bouwen’.

Werken

“De werkfunctie is anders dan dertig jaar geleden”, constateerde de wethouder. Die past volgens hem niet meer in kantoren uit de jaren ’80. Maar met alleen woningen bouwen, verliest de stad dynamiek. Er moet plaats zijn voor  wonen én werken, vond hij. “Anders worden wij een soort Nieuwegein.” Maar raadslid Arnout van den Bosch (PvdA) wees er toch wel op dat voor de inwoners er weinig werk in Amstelveen is, hoewel mensen van elders hier komen om te werken. En raadslid Lennart de Looze (GroenLinks) zei dat waar kantoren staan geen woningen kunnen worden gebouwd. Hij zag graag een duidelijke verdeling op basis van het beschikbare aantal vierkante meters voor beide functies. In wezen drong ook Gonnie van Rietschoten van Actief voor Amstelveen daarop aan. Volgens de ambtelijke specialiste moet de gemeente een minimale kantorenvoorraad houden.

Kronenburg

In Kronenburg, ooit de kanorenwijk van Amstelveen, waar de gemeente studentenkamers wilde bouwen dat door de Raad van State is afgekeurd, is alleen ruimte voor kantoren en hotels. Maar daar lijken B&W weinig voor te voelen. Raadslid Tawros Aslanjan (D66) wilde weten hoe de eigenaren van panden en grond tegenover de strategie staan. Intussen zou men ook kantoren zo kunnen bouwen dat zij gemakkelijk in een volgende fase (na ombouwen) voor wonen kunnen worden gebruikt, was een suggestie.

2 REACTIES

  1. Waarom nog meer bouwen voor studenten?
    Terwijl je nu overal vragen hoort opkomen over het evenredig grote aantal buitenlandse studenten en men dat weer wat wil terugdringen door het Nederlands bij WO studies weer meer in te voeren.
    Het lesgeven aan Nederlandse studenten in het Engels door Nederlandse docenten over de taal Nederlands of bij geschiedenis als je het hebt over water beggars de watergeuzen worden bedoeld. Is in veel gevallen natuurlijk lachwekkend, want we kunnen allemaal wel een mondje Engels maar zijn beslist geen native speakers.

  2. Lang geleden werd op een congres in Athene besloten dat in planologie en stedenbouw de functies wonen, werken en recreatie zo veel mogelijk van elkaar gescheiden moesten worden.

    De auto- en wegenlobby heeft hiervan dankbaar gebruikt gemaakt met rampzalige gevolgen voor woon- en leefmilieu, klimaat en energievoorraden. Die laatste hadden bovendien op veel nuttiger en duurzamere manieren gebruikt kunnen worden ipv het allemaal te verbranden tbv schadelijke en zinloze mobiliteit.

    Politiek en bestuur zijn helaas vaak heel dom bezig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.