De antwoorden van B&W op hun in maart al gestelde schriftelijke vragen over Schiphol stellen vijf politieke partijen absoluut niet gerust. De fracties van ChristenUnie, GroenLinks, bbA, 50PLUS en BVNL vroegen destijds naar het meten van geluidsoverlast, verontreiniging van lucht, water en grond, gezondheidsschade en de houding van het gemeentebestuur ten aanzien van de luchthaven.

Volgens de raadsleden zijn een deel van de vragen niet, summier of ontwijkend beantwoord door B&W.

Kosten

Uit de antwoorden die er wél kwamen, blijkt volgens de vragenstellers een groot vertrouwen van dit college van B&W in Schiphol. Het college wil bijvoorbeeld dat Schiphol zelf haar geluidsoverlast gaat meten, terwijl dat nu wordt gedaan onder verantwoordelijkheid van de gemeente, zeggen de raadsleden. Dat het nu door de gemeente gebeurt, brengt volgens B&W kosten en onderhoudsverplichtingen met zich mee. Eén geluidsmeetpunt blijkt al geruime tijd defect. Toezeggingen over de termijn van reparatie kregen de raadsleden niet.

Luchtkwaliteit

Het meten van de luchtkwaliteit wordt nu maar zeer beperkt gedaan, stellen de raadsleden vast. ‘Het bestaat uit schattingen of metingen van een enkel type vervuiling. Microfijnstof en kankerverwekkende uitstoot als benzeen en formaldehyde worden door geen enkele partij in beeld gebracht. Laat staan de mogelijke aantasting van de volksgezondheid als gevolg van deze uitstoot’, vinden de vragenstellers. Zij verwijzen naar een recent RIVM-rapport, dat adviseert volgens hen in de Schipholregio de gezondheid van inwoners beter te monitoren. Maar vragen daarover werden niet beantwoord, zeggen zij. “Het college gaf in de antwoorden toe dat een luchtmeetnet ingericht zou moeten gaan worden, maar kijkt voor de financiering hiervan weer naar Schiphol. Onafhankelijke onderzoeken, of het uitrollen van een eigen meetnet, worden als te duur bestempeld”, zeggen zij. Volgens de vragen stellende fracties hebben B&W ook veel vertrouwen in de regio. Dat zou zijn opgewassen tegen het grote leger van advocaten en lobbyisten aan de zijde van de luchtvaart, wat kennelijk door de schriftelijke vragen stellende raadsleden wordt betwijfeld.

Spierballen

De vijf politieke partijen verwachten van het college geen spierballen om Schiphol eigenhandig aan te pakken, maar roepen wel op tot een assertieve houding. De partijen bezinnen zich op vervolgvragen en -acties. Met het uitrollen van een goed luchtkwaliteitsmeetsysteem, betrouwbare geluidsmetingen en het beter monitoren van de volksgezondheid in Amstelveen, kan er volgens hen een groot verschil worden gemaakt. “De meetgegevens geven de inwoner duidelijkheid en houvast. Het college moet niet blijven wachten, sussen en kijken naar anderen. Dit college kan duidelijk veel meer doen om inwoners en het milieu te beschermen.” Overigens behoorde niet één coalitiepartij, waarop B&W steunen, tot de vijf fracties. Zij hebben alle, op GroenLinks na (4), maar één zetel in de gemeenteraad.

1 REACTIE

  1. Antwoorden stellen teleur. Hoe verbazend. VVD en D66 willen/durven Schiphol immers geen strobreed in de weg te leggen. Dus worden vragen stellende partijen en inwoners met een kluitje in het riet gestuurd. Zo gaat dat in het liberale Amstelveen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.