Huishoudens met lage inkomens kunnen nu acht gratis ov-kaarten aanvragen bij Vervoerregio Amsterdam. Die zijn elk goed voor 1,5 uur reizen in veertien gemeenten in de regio, waaronder Amstelveen.

De Vervoerregio heeft de actie opgezet in samenwerking met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Aanleiding is de stijging van de tarieven voor openbaar vervoer in 2023. Aanvragen kan nu op gratis-ov.nl.

Anderhalf uur

Per adres verstuurt de Vervoerregio acht kaarten, die elk anderhalf uur geldig zijn. Dat is volgens haar genoeg om de hele regio door te reizen. De kaarten zijn geldig in de bus, tram en metro, in de veertien gemeenten van de Vervoerregio. Welke gemeenten dat zijn, en welke lijnen hier precies onder vallen, staat op gratis-ov.nl.

Tariefstijging

De tarieven voor het openbaar vervoer zijn dit jaar gemiddeld met 7,24 procent gestegen, door hogere energiekosten, lonen en inflatie. Een forse stijging, vindt de Vervoersregio zelf. Voor mensen met de laagste inkomens komt openbaar vervoer buiten het bereik, vreest zij. De actie is dus niet meer dan tegemoetkoming, waarvoor overigens in november vijf miljoen euro gereserveerd om 769.000 kaarten te verdelen, samen met vervoerders GVB, EBS en Connexxion. Van maandag (8 mei) af kunnen de kaarten worden aangevraagd.

Maximum

Deze actie is bedoeld voor mensen met een inkomen van maximaal 130% van het minimuminkomen. De gratis ov-kaarten worden behalve via de website ook verspreid via Voedselbanken, kringloopwinkels en andere maatschappelijk betrokken organisaties.

Vervoerregio

De Vervoerregio Amsterdam is een samenwerkingsverband op het gebied van verkeer en openbaar vervoer van de veertien gemeenten Aalsmeer, Amstelveen, Amsterdam, Diemen, Edam-Volendam, Haarlemmermeer, Landsmeer, Oostzaan, Ouder-Amstel, Purmerend, Uithoorn, Waterland, Wormerland en Zaanstad.

3 REACTIES

 1. PERSBERICHT
  DOULA’S IN DE STAD
  Film in Schouwburg Amstelveen, incl nagesprek
  Dinsdag 23 mei, 19.30

  De in lockdown gemaakte film Doula’s in de stad volgt Adelheid Roosen’s bewondering voor vrouwen die in de haarvaten van hun wijken en stad dagelijks klaar staan voor een ander. Met alerte zintuigen bevechten de doula’s –zij die jou gidst- armoede, eenzaamheid, huiselijk geweld, criminaliteit en meer. Zij zien het onrecht, proeven het verdriet en horen in stiltes het geweld.
  In deze openhartige en indringende film openen de acht vrouwen zich naar elkaar en brengen zo de bron van waaruit zij geven en werken aan het licht. Ondanks hun totaal verschillende achtergronden ontdekken zij dat zij meer gemeen hebben dan ze verwacht hadden.
  De doula’s gaan nu met deze film de wijken in om het gesprek te openen over hun werk: hoe uit beschadiging heling voortkomt en hoe erkenning in elkaar iedereen krachtiger maakt.
  Het nagesprek vindt plaats met Adelheid Roosen, Hameeda en Zainab en Amstelveense Doula’s.
  De film is Engels ondertiteld, het nagesprek is in het Nederlands

 2. Gedverderrie ,de knieperigheid en controlezucht die hier tentoon wordt gespreid is werkelijk walgelijk.
  De tijden van de bedeling zijn blijkbaar weer terug.
  De bureauridders van deze zwaar gesubsidieerde vervoersorganisaties kunnen tenminste weer met een zelfvoldaan gevoel naar huis gaan zonder dat het ze een cent heeft gekost.

  • Ik ben het helemaal met je eens. Wel met de Dank-U-Wel-Samenleving

   Maar één ding is natuurlijk wel waarneembaar. Door de enorme prijsstijgingen kunnen mensen steeds moeilijker rondkomen. En sommigen kunnen slecht met geld omgaan. Dan gaat een eventuele inkomensverhoging in mum van tijd op aan de boodschappen en kunnen zij nog steeds niet met het OV.

   Dus met je eens, maar je moet ook het gedrag van de mens in ogenschouw nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.