Om meer Amstelveners op de elektrische iets en uit de auto te krijgen biedt de gemeente nu inwoners de kans twee weken gratis een e-bike of e-bakfiets te lenen voor woon-werkverkeer. Met die zogenaamde ‘probeer-actie’ is 27 mille gemoeid. Wethouder Herbert Raat (Verkeer en Vervoer) startte haar maandag bij fietsenwinkel Nicooz aan het Westwijkplein door daar de eerste deelneemster de sleutel voor de e-bike te overhandigen.

Dat was Anouck Sijmons, een van de 112 inwoners die zich voor de actie hebben gemeld, die sinds donderdag op sociale media staat. De gemeente spreekt over een groot succes en overweegt nu de ‘probeeractie’ te verlengen of uit te breiden.

Sneller en gezond

Binnenkort kunnen er weer reserveringen worden geplaatst, zegt zij. “We zouden graag zien dat meer Amstelveners de auto laten staan voor korte afstanden, zoals voor woon-werkverkeer”, zegt Raat. “Met de elektrische fiets ben je zelfs vaak sneller dan met de auto of het openbaar vervoer.” Hij vindt ook dat andere vervoersmiddelen dan de auto goed voor de bereikbaarheid van Amstelveen en voor de verkeersveiligheid. “Daarnaast is bewegen natuurlijk goed voor de gezondheid.”

Verkoop

 Anouck Sijmons is het er mee eens dat fietsen gezonder is dan autorijden. Zij is ambtenaar bij de gemeente Haarlemmermeer en woonde tot voor kort in Amsterdam, waar zij vooral fietste, want autorijden is in de hoofdstad geen doen. Maar nu zij in Westwijk woont, pakt zij – net als veel Amstelveners – sneller de auto, vertelde ze. Autorijden lijkt hier meer ingeburgerd dan in de hoofdstad. Zij overweegt nu wel als de twee weken om zijn een e-bike te kopen.

Die beslissing kunnen niet genoeg Amstelveners nemen, vindt eigenaar Nico Teerhuis van Nicooz Tweewielers uiteraard. Hij geeft te dat de actie de verkoop moet bevorderen en legde Sijmons uit hoe zij met haar nieuwe vervoermiddel moet omgaan.

Ook tweedehands

Intussen dreigt wel, als niet tot aankoop van een nieuwe e-bike wordt overgegaan, voor de fietswinkels een voorraad tweedehands exemplaren. “Daar hebben wij rekening mee gehouden”, zegt Teerhuis. “Voor de actie gebruiken wij tweedehands elektrische fietsen. Besluit men een nieuwe te kopen dan krijgt men een andere. Maar sommige deelnemers kopen een tweedehands exemplaar.”

Volgens hem is de verkoop in zijn winkel nu ongeveer fifty-fifty voor elektrische en ‘gewone’ fietsen. “Maar het gaat dan zestig procent elektrisch”, zegt hij.

De gemeente zegt dat veel Amstelveense forenzen graag een e-bike willen proberen naar het werk. “Daarom kijken we nu naar hoe we de probeeractie kunnen uitbreiden,” zegt Raat.

Probeeractie

De mobiliteitsorganisaties De Boom en het Meer en Breikers voeren de e-bike probeeractie, die duurt van mei tot en met oktober, uit voor de gemeente. Als uitgiftepunt van de acht e-bikes en twee e-bakfietsen dienen drie fietsenwinkels, twee kinderdagverblijven en een wijkcentrum verdeeld over de gehele gemeente. De fietsen die kunnen worden geleend hebben een trapondersteuning tot een snelheid van maximaal 25 km/uur.

Fotobijschrift: Wethouder Herbert Raat overhandigt de fietssleutel van een e-bike aan Anouck Sijmons in bijzijn van Nico Teerhuis en medewerker Frank de Winter (links).

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.