De overigens voor nepcollectanten waarschuwende Voedselbank Amstelveen kreeg na een inspectie opnieuw het certificaat voor voedselveiligheid. Met 95 punten voldoet zij aan ‘Waarborging Voedselveiligheid Nederlandse Voedselbanken.”

Het is keurmerk is een bewijs voor op correcte manier werken op het gebied van voedselveiligheid en hygiëne.

Vertrouwen

Voedselveiligheid is van grootste belang voor de klanten van de Voedselbank, zegt het bestuur. “Onze cliënten moeten erop kunnen vertrouwen dat het eten dat ze krijgen voedsel-veilig is.” De Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) heeft speciaal voor de voedselbanken in Nederland een document opgesteld, met richtlijnen waaraan zij moeten voldoen om veilig met voedsel te kunnen/mogen werken.

Handboek

De Amstelveense organisatie werkt met een Handboek Voedselveiligheid dat gebaseerd is op de CBL Hygiëne Code. In dit Handboek staat beschreven wat een voedselbank moet doen en laten om er zeker van te zijn dat er aantoonbaar voedsel-veilig gewerkt wordt.

Inspecteurs van de Houwers Groep inspecteren jaarlijks de voedselbanken. En voedselbanken die voldoende scoren komen in aanmerking voor een HACCP-certificaat (Hazard Analysis and Critical Points). Er moet aan veel eisen worden voldaan. En wanneer de voedselbank op meer dan 80 van de 100 haalbare onderdelen voldoende scoort, komt die in aanmerking voor het certificaat.

Nep Collectanten

Intussen waarschuwt de Voedselbank voor nep-collectanten die beweren geld voor de organisatie in te zamelen. Maar die collecteert nooit, zodat iemand die zich als collectant daarvoor voordoet men per definitie met een crimineel te maken heeft.

“Wij adviseren geen geld aan valse collectanten te geven en melding te doen bij de politie”, zegt het bestuur. Overigens kunnen particulieren en organisaties wel donaties bij de Voedselbank doen, die verder ook geregeld inzamelacties bij supermarkten houdt (waarbij men iets kan kopen en dat afgeven). “Op 11 december houden wij bij een paar filialen van Albert Heijn een inzamelactie”, kondigt het bestuur vast aan.

Legitimatie

Wat de collectanten betreft adviseert het inwoners een legitimatiebewijs of collectevergunning te vragen en er op te wijzen dat erkende goede doelen dat altijd meegeven, waardoor collectanten kunnen laten zien dat zij aan een organisatie zijn verbonden. In Amstelveen moeten organisaties een collectevergunning hebben, waarnaar men kan vragen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.