“Te lang heeft het niet de aandacht gekregen die het verdient”, zei wethouder Herbert Raat zaterdag bij de onthulling van een tegel, ter herinnering aan in WOII omgekomenen aan de Keizer Karelweg. Een grote groep nabestaanden woonde plechtigheid bij. Van de lokale politiek waren er alleen de burgerleden Wil Seiffers en Ben Westendorp  van de AVA er.

In huizen aan de Keizer Karelweg 436 en 438 waren grootouders van hem omgekomen door een Britse bom. Die was in de nacht van 30 oktober 1941, tachtig jaar geleden, eigenlijk bedoeld voor de iets verder gelegen bunker aan de Wolfert van Borsselenweg, waar de Duitse meteorologische dienst was gevestigd.

Zestien

De bom werd kennelijk te vroeg afgeworpen, verwoeste een aantal huizen en de in twee het zwaarst getroffen woningen stierven de daar wonende echtparen. Daarbij waren de grootouders van de in geboren en Elsrijk opgegroeide Wim Verhoef. “Mijn moeder was toen zestien en spong naar beneden”, vertelde hij. Zij verstuikte daarbij alleen enkel. Maar de gevolgen waren verder veel ingrijpender. Het meisje was dus op slag zonder ouders. “Als er later een vliegtuig overkwam, had zij het niet meer van angst”, vertelde Verhoef.

VHA

Initiatiefneemster voor de tegen was Anneke Bulk van de Vereniging Historisch Amstelveen (VHA). Ze vertelde na de oorlog met haar ouders en zuster op 432 aan de Keizer Karelweg te hebben gewoond. Later woonde zij met haar man op nummer 428, waar tijdens een verbouwing tussen de eerste en tweede verdieping in een kruipruimte een nog niet ontplofte bom werd gevonden.

Ze vertelde dat er wel gedenktegels zijn gekomen wegens bombardementen aan de Henegouwselaan en de Clarlotte van Montpensierlaan. Waarom dan niet aan de Keizer Karelweg? vroeg zij zich af. Overigens belde Verhoef de VHA toen hij een stapel oude kranten en andere documenten over het gebeurde in de  oorlog vond.

Onderduikers in kerk

Na afloop was er koffie koek voor degenen die de regen hadden getrotseerd om bij de onthulling te zijn in de Pauluskerk, Die heeft als destijds gereformeerde kerk een rol gespeeld in de tweede wereldoorlog. Omringd door Duitse soldaten en officieren, op een steenworp afstand van een bunker (later door christelijke jeugd gebruikt als sociëteit) bevonden zich in de Pauluskerk onderduikers.

Op de gedenkplaat staat de tekst: ‘Ter nagedachtenis van diegenen die hier op 30 oktober 1941 omkwamen door een geallieerd bombardement, dat als doel had de Duitse bunker bij de Pauluskerk te raken. Hierbij kwamen twee echtparen om het leven. Twee woonhuizen werden verwoest en vier andere raakten zwaar beschadigd.’’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.