Het extra zwembad mag dan tien miljoen euro kosten, binnen enkele jaren moet heel De Meerkamp opnieuw worden gebouwd. Dat is dan enorm veel duurder, voorspelde Burgerbelangen Amstelveen (bbA) opnieuw bij de eerste paal, waarmee donderdag  officieel de bouw van het extra zwembad begon. De fractie van die lokale partij in de gemeenteraad heeft altijd voor nieuwbouw gepleit, maar vond de meerderheid tegenover zich.

De nieuwbouw binnen enkele jaren wordt door voorzitter Peter Bot van bbA onder meer verklaard uit de oplopende eisen aan het ‘oude’ zwembad wegens klimaat- en milieumaatregelen. Bot was wethouder sport in een vorig college.

Soep

Voorlopig liet hij zich de erwtensoep, evenals andere raadsleden, goed smaken tijdens het feestje dat rond de start van de bouw was georganiseerd. Samen met directeur Heleen van Ketwich Verschuur van het gemeentelijke sportbedrijf AmstelveenSport werd door de wethouders Herbert Raat (Sport) en Frank Berkhout (Vastgoed) de eerste heipaal geslagen.

Zwemveiligheid van Amstelveense kinderen is volgens sportwethouder Hertbert Raat een van de gemeentelijke prioriteiten. “Een zwembad is dan ook een van de belangrijkste voorzieningen in een gemeente. Met de steun van de gemeenteraad wordt De Meerkamp uitgebreid met extra zwemwater om ervoor te zorgen dat kinderen zo snel mogelijk naar zwemles kunnen.” Overigens heeft De Meerkamp al verschillende voorlopige maatregelen om de wachtlijsten in te korten.

Duurzaam

Vastgoedwethouder Frank Berkhout vertegenwoordigt niet voor niks D66 in het college van B en W. De gemeente bouwt duurzaam, zegt hij. Maar ook eigentijds en breed inzetbaar voor alle Amstelveners. “Zo komt er een beweegbare bodem en een scheidingswand, waardoor het bad, naast zwemles, geschikt is voor wedstrijdzwemmen en andere watersporten”, zegt hij. Er komen nieuwe kantoren bij het complex voor AmstelveenSport. De huidige huisvesting van het bedrijf in een klein gebouw achter De Meerkamp is te klein geworden. De organisatie groeit nog steeds en een  denksportcentrum komt er op aandrang van AmstelveenSport niet.

Plannen twee jaar

Twee jaar geleden begonnen de plannen voor het creëren van meer badwater in Amstelveen. De eerste fase daarvan is het uitbreiden van het bestaande zwembad De Meerkamp met een binnen wedstrijdbad van 25×21 meter, waarmee de wachtlijsten voor zwemlessen kunnen slinken. Dat zegt Van Ketwich Verschuur.

In het duurzame ontwerp is volgens AmstelveenSport rekening gehouden met klimaatadaptie, dat wil zeggen ‘dat het bestand is tegen de huidige en nog veranderende klimatologische omstandigheden.’ Het kan voor fracties als GroenLinks en D66 in de gemeenteraad niet op, want het te verrijzen bouwwerk zal ook natuurinclusief worden, wat betekent dat er bewust ruimte voor biodiversiteit wordt gecreëerd. Om het gebouw of de (openbare) omgeving, ‘zodat er meer diverse planten- en diersoorten kunnen leven.’

Ligweide

Het nieuwe binnenbad wordt bij het huidige zwembad gebouwd en komt in het verlengde te liggen van sporthal de Meerkamp. Een deel van de ligweide rondom het buitenbad komt te vervallen. De bouwwerkzaamheden duren dit gehele en een deel van het volgende jaar, maar verstoren volgens AmstelveenSport het buitenzwemseizoen niet, wat betekent dat het buitenbad traditiegetrouw 28 april open gaat. Het nieuwe binnenbad wordt met de start van het nieuwe zwemlesseizoen, na de zomervakantie, in september 2025 in gebruik genomen.

De voortgang van de bouw van de uitbreiding van zwembad De Meerkamp is te volgen via de website van AmstelveenSport: amstelveensport.nl/voortgang-uitbreiding-zwembad

Foto: Gemeente Amstelveen. Vlnr: Wethouders Frank Berkhout (Vastgoed) en Herbert Raat (Sport) en Heleen van Ketwich Verschuur.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.