D66 presenteerde vrijdag de definitieve kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen, waarvan de Top 10 voornamelijk uit ambtenaren, managers en ondernemers bestaat. Lijsttrekker is de zittende wethouder Floor Gordon. De andere wethouder van de Democraten, Frank Berkhout (onderwijs en jeugd) is lijstduwer en stelt zich niet meer herkiesbaar. De raadsleden Anne-Mieke van der Vet en Edwin van der Waal trokken zich ook terug en staan dus op onverkiesbare plaatsen op de kandidatenlijst.

Zoals alle fracties pretendeert ook D66 ‘bevlogen en talentvolle’ kandidaten voor het raadslidmaatschap te hebben ‘met passie om Amstelveen nog beter en mooier te maken’.

Landelijk

Lijsttrekker Gordon beheert nu in B&W onder meer Ruimtelijke Ordening, Duurzaamheid en Economische Zaken. Zij gaat uit van winst bij de verkiezingen die de reactie op tien in plaats van nu zeven zetels kan brengen, hoewel het er landelijk volgens de peilingen niet zo goed voor D66 uit ziet. Volgens de peilingen scoorde de partij in oktober 14 tot 20 Kamerzetels. Nu heeft zij er 24, voornamelijk veroorzaakt doordat de populariteit van Sigrid Kaag is verminderd.

Op nummer twee van de lijst voor de lokale verkiezingen staat Harmen van der Steenhoven, thans fractievoorzitter en directeur-eigenaar van een adviesbureau. Op plek drie en vier staan de raadsleden Saloua Chaara (werkzaam bij het ministerie van SZW) en ondernemer Tawros Aslanjan.

Nieuwe gezichten

Op de vijfde en zesde plek van de lijst staan twee nieuwe gezichten: Driss Aarabi (rijksambtenaar bij Ministerie van Financiën, vader van drie zonen en actief in basketbalclub MBCA) en Heidy Knol (na drie jaar USA terug in Amstelveen).

Op plek zeven tot en met negen staan achtereenvolgens raadslid Youssef Ben Idder (bankmanager), burgerlid Maarten de Haan (projectmanager in de chemische industrie) en raadslid Robert Zuidbroek (verenigingsjurist bij D66). De 19-jarige student politicologie Julian Talma is de jongste kandidaat, staat op plek 10.

Plek 11 en 12 worden bezet door twee zorgverleners in het ziekenhuis: radioloog Alice Wagenvoort en klinisch perfusionist Araz Abbas. Op plek 13 staat als hedendaags burgerlid Paul van Roermund (strategisch beleidsadviseur) en op plek 14 de studente rechten en politicologie Mayte Haenen.

Adviescommissie

Een commissie, waarvan trouwens Gordon zelf lid was, heeft het bestuur geadviseerd. Op de vraag waarom er, behalve Gordon, maar twee vrouwen in de Top 10 zitten, antwoordde de lijsttrekker dat dames over het algemeen iets wat ze doen optimaal goed willen doen en zich als zij twijfelen dat te kunnen liever op een onverkiesbare plaats staan.

Zowel zij als D66-bestuursvoorzitter Shivan Bhoendie zei trots te zijn op het naar hun mening hoge niveau van de kandidaten. Intussen blijft D66 wel een landelijke en geen plaatselijke politieke partij, waarvan  de nationale winst of het verlies ook in Amstelveen neerdaalt. Ook kunnen plaatselijke standpunten soms noodgedwongen met de landelijke botsen. “Het is niet zo dat wij altijd applaudisseren voor de mening van onze Haagse partijgenoten”, zei Van der Steenhoven vrijdag. Hij en Gordon benadrukten dat er wel een bepaald gedachtengoed van de Democraten aan het politieke opereren in Amstelveen ten  grondslag ligt.

Realistisch

Overigens was bij de presentatie van de kandidatenlijst nog niet het in januari gereed zijnde verkiezingsprogramma aan de orde. Behalve de typische D66-thema’s onderwijs, duurzaamheid en inclusie zal daarin ook de woningbouw aandacht krijgen. Maar er moet wel – anders dan ter linkerzijde van het politieke spectrum wordt betoogd – ‘bouwen in balans’ worden gebouwd. “Een echt realistische kijk van D66”, volgens Gordon.

De kandidatenlijst representeert volgens D66 ‘van boven tot onder de diversiteit die de gemeente kenmerkt’. Wethouder en lijstrekker Gordon vindt dat er in de bestaande coalitieperiode veel door haar partij is bereikt en er veel werd geïnvesteerd in onderwijs, duurzaamheid en de woningbouw voor zogenaamde middeninkomens. Die laatste is volgens haar dankzij D66 topprioriteit geworden.  Zij omschrijft haar fractie als “optimistisch en progressief”. Gordon: “Wij willen de kwaliteiten van Amstelveen voor onze inwoners en ondernemers behouden en versterken, zonder de rekening neer te leggen bij toekomstige generaties. Daarom investeren we in een schoon milieu, in duurzame energie, in een gezonde bevolking en in het versterken van het vertrouwen in de overheid.”

Selectie

De kandidaten hebben volgens haar een zorgvuldig proces doorlopen om een plek op de lijst te krijgen. De lijstadviescommissie bestond uit vijf personen, van wie twee D66-ers van elders werden ingevlogen.  De selectie vond plaats op basis van onder meer een motivatiebrief, een casus en een gesprek. Ook was er een integriteitstoets. De leden van D66 Amstelveen hebben via E-voting (stemmen via het beveiligde intranet) de definitieve volgorde van de lijst bepaald.

Dr volledige lijst omvat, behalve lijsttrekker Foor Gordon, de volgende namen: Harmen van der Steenhoven, Saloua Chaara, Tawros Aslanjan, Driss Aarabi, Heidy Knol, Youssef Ben Idder, Maarten de Haan, Robert Zuidbroek, Julian Talma, Alice Wagenvoort, Araz Abbas, Paul van Roermund, Mayte Haenen, Tijn van Brakel, Rolf Koning, Aziza Filal, Mechtelt Prins, Daan de la Parra, Renate Lanjouw, Guus Lindeman, Francoise Oud, Marieke Klingers, Edwin van der Waal, Mirella Gelauf, oud-wethouder Rien Alink, Anne-Mieke van der Vet en lijstduwer Frank Berkhout.

Op de foto de Amstelveense D66 top. (Vlnr): Maarten de Haan, Youssef Ben Idder, Heidy Knol, Saloua Chaara, Robert Zuidbroek, Floor Gordon, Harmen van der Steenhoven, Alice Wagenvoort, Tawros Aslanjan, Driss Aarabi en Julian Talma

2 COMMENTS

 1. Duurzaamheid en duurzame energie is volgens Floor gordon gedwongen winkelnering op een (duur) warmtenet die grotendeels gevoed wordt met milieuvervuilende houtverbranding.
  Woningbouw heeft aandacht. Ah de dure woningbouw dus die de vvd wil?

  En het inclusieve D66? Die partij komt niet verder dan 20% in de top 10 aan vrouwen op de kandidatenlijst. Wat een grap en ook de redenering hoe dan voor andere vrouwen gedacht wordt!

  Een adviesselectiecommissie met leden van buiten Amstelveen? Apart. Gaat Floortje Gordon net als voorgangster Maaike Veeningen na verkiezingen ook naar elders om wethouder te worden?

  Benieuwd hoeveel van de gekozen leden de vier jaar vol maakt want van de D66-lijst 2018 waren er wel wat meer ‘uitvallers’ die elders prioriteiten hadden…

  Trouwens wat de Democraten 66 aan democratie hebben gedaan de afgelopen jaren in Amstelveen is mij een raadsel of het moet het bijdragen aan achterkamers en geheimzinnigheid zijn.

  • Maw ze zijn nooit verder gekomen dan de bijwagen van de VVD. Maar ja er staan in Amstelveen genoeg andere partijen te trappelen om het slaafje van de VVD te worden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.