Op voorstel van raadslid Gert Jan Slump van GroenLinks (foto) besloot de gemeenteraad woensdag verduurzaming in urgente gevallen te versnellen.

Slump kwam met de motie ‘Een Pleck onder de zon … voor iedereen’, die unaniem werd aangenomen, na door elf van de twaalf raadsfracties te zijn ingediend.

Voorkomen

De motie hield dat B&W werden opgeroepen energiebesparende maatregelen in combinatie met onder meer zonnepanelen in urgente situaties (woningen met energielabels D, E, F en G) te prioriteren en te versnellen. Slump vroeg al tijdens de begrotingsbehandeling op 9 november aan her college via het door de gemeente in het leven geroepen Noodfonds – in het kader van de energiecrisis in 2023 – vooral in te zetten op het verlagen van de kosten voor inwoners via besparingsmaatregelen. “Het doel is torenhoge energieschulden tegen te gaan en te voorkomen”, zei Slump.

Brede steun

Samen met de SP, BbA, CU Amstelveen, VVD en D66 is de motie voorbereid, die vroeg een aanpak te ontwikkelen om huishoudens te helpen met de verduurzaming en isolatie van hun woningen. Daarbij moet slim gebruik worden gemaakt van financieringsmogelijkheden op Europees, nationaal (Nationaal Isolatieprogramma) en gemeentelijk niveau, vindt Slump. “Het is de bedoeling eigenaren en verhuurders van woningen (particulier) te stimuleren en indien nodig financieel te ondersteunen om te verduurzamen. Woningcorporaties zullen via prestatieafspraken (Eigen Haard, Woonzorg en DUWO) worden verplicht om hun eigendom sneller te verduurzamen.” De aanpak richt zich op verduurzaming, isolatie en energiebesparing in ‘vooral urgente situaties’.

Warmer

GroenLinks diende ook de motie ‘Warmer Hart voor Amstelveen’ met de coalitie partijen D66, VVD en PvdA me in, samen met de ChristenUnie, die onder meer oproept een of twee buurtgerichte warmtecollectieven (energiecoöperaties) naar voorbeeld van het Ketelhuis (WG terrein Amsterdam) te ondersteunen in het kader van de energie- en warmtetransitie. Volgens moties zijn daarmee ook programmapunten van GroenLinks in stelling gebracht.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.