De door Amstelvener Sander Mager geleide fractie van Water Natuurlijk (WN) is bij het waterschap Amstel, Gooi en Vecht (AGV) uit elkaar gespat. Mager is daar dagelijks bestuurder en was voorheen in de gemeenteraad fractievoorzitter van GroenLinks. De breuk doet hem, behalve emotioneel, in de praktijk niet veel, want het bestuur van de partij staat volledig achter hem als lijsttrekker en degenen die in de  fractie tegen hem waren, staan niet op de kandidatenlijst voor de verkiezingen op 15 maart.

Water Natuurlijk werd opgericht door GroenLinks en D66. Inmiddels is daar Volt bijgekomen, die net als D66 zoveel mogelijk macht in Brussel wil. Mager is, behalve lijsttrekken voor WN, ook als vrijwilliger directeur van Jazz in het Dorp.

Chaos

De chaos bij het Waterschap betreft Waternet, opgericht door het schap en de gemeente Amsterdam, om uitvoering van o.m. de drinkwatervoorziening te regelen. Maar door Waternet, dat in de regio rond Amsterdam opereert, ook in Amstelveen en tien andere gemeenten, heeft het waterschap nu 800 miljoen euro schuld. Mager is dus lijsttrekker bij de komende verkiezingen (voor Provinciale Staten en Waterschappen). Het regiobestuur van Water Natuurlijk uitte zijn teleurstelling over de scheuring in de fractie in een brief aan de dijkgraaf. “Sander Mager geniet het volledige vertrouwen van het regiobestuur en Laurens Kooij als AB-lid, DB-lid en lijsttrekker van Water Natuurlijk in het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en is daarin nu de spreekbuis van Water Natuurlijk,” meldt het de brief. Ook de nieuwe kandidaten denken er kennelijk zo over. Die zeggen in een verklaring: “Sander is de lijsttrekker en kandidaat-DBer van Water Natuurlijk. De kandidaten staan volledig achter Sander. We hebben zin in de campagne, en nog meer zin om daarna een duurzaam bestuursakkoord te sluiten en uit te voeren.”

Tien van de dertig leden van het algemeen bestuur wilden breken met Stichting Waternet, maar de meerderheid zag tegen de hoge kosten daarvan op. Sander Mager had een gematigd ietser voorstel en viel daarom bij drie va de vijf leden van zijn fractie in ongenade. Toch lijkt of er moet worden gebroken met Waternet nu de kernvraag.

Toekomst

De GroenLinkse Sander Mager stelde, mede namens de hoofdstedelijke wethouder Melanie van der Horst (D66), voor meer grip op waternet te krijgen, maar de meerderheid van het AB zag daar niets in en wilde verder gaan. Het gaat om Waternet in de toekomst, waarvoor het voorstel een oplossing bood. Ingrijpen lijkt wel nodig maar over de manier waarop dat moet gebeuren, lopen de visies uiteen.

Bij Waternet, waar men volkomen op eigen gezag in 2020 een ICT-aanschafte om facturen te regelen, dat volkomen verkeerd was, gaf directeur Annelore Roelofs er na negen maanden al dezer dagen de brui aan. Zij is niet verantwoordelijk voor de chaos die bij Waternet en het Waterschap is ontstaan en insiders zeggen dat zij rond het cybergevoelige ICT-systeem de Inspectie Leefbaarheid en Transport, die erop toezag, wist weg te krijgen.

Sander Mager ziet zijn mede namens de Amsterdamse wethouder gedane voorstel omarmd door een meerderheid van het algemeen bestuur (PvdA, PvdD, VVD, LTO, 50Plus en Natuurterreinen) plus het voltallige dagelijks bestuur. Tegenstanders in het algemeen bestuur waren de tien leden van de fracties Bedrijven, CDA, ChristenUnie en een lid van Water Natuurlijk. Die wilden helemaal stoppen met Waternet als gezamenlijke organisatie van AGV en Amsterdam en een eigen waterschapsorganisatie oprichten.

1 REACTIE

  1. 800 miljoen aan schulden. En tekorten bij de exploitatie. Zeer ernstige situaties dus voor het Waterschap. En ondertussen blijven ze met zn allen als bestuurders gewoon zitten en misbruikt ook Sander Mager zijn macht door te wijzen naar anderen en degenen die kritisch zijn verwijten te doen.

    Wat is er mis met het opzetten van een puur publieke organisatie ipv een private stichting die fout op fout heeft gemaak?. Tijd voor een ander bestuur bij het Waterschap die WEL de taken behoorlijk kan uitvoeren. Waterschap AGV is het lachertje van Nederland met de hoogste schuldenlast die het zelf heeft veroorzaakt door mismanegement. In het bedrijfsleven waren de bestuurders weggestuurd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.