De fractie van PvdA en VVD in de gemeenteraad willen mobiele telefoons buiten de schoolklassen houden. Dat blijkt uit hun schriftelijke vragen. Het niet door leerlingen meenemen van smartphones kunnen volgens hen bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs.

Mobiele telefoons werken verstorend in de klassen, vinden PvdA en VVD.

Onderzoek

Uit onderzoek zou blijken dat het meenemen van een mobiele telefoon naar de klas, zelfs als die wordt ingeleverd, een slechte invloed heeft op de leerprestaties van kinderen. De vragenstellers citeren het nationaal regieorgaan op het gebied van onderwijsonderzoek Kennis Rotonde: “Smartphonegebruik heeft een negatieve invloed op de leerprestaties. Zo blijkt uit onderzoek onder

16-jarige leerlingen dat zij met een verbod op telefoons in de klas substantieel hoger scoorden op een toets dan leerlingen die wél een telefoon mochten meenemen. Het sturen of ontvangen van relevante berichtjes (bijvoorbeeld over de lesstof) blijkt geen significant negatief effect te hebben op de leerprestaties, terwijl het versturen van niet-relevante berichten wel een significant negatief effect heeft. Wel scoren leerlingen zonder telefoon nog steeds beter.”

Bemoedigend

Aan de schriftelijke vragen ligt ook een uitspraak van minister Dennis Wiersma (VVD) van Onderwijs ten grondslag over een verbod op mobiele telefoons, dat inmiddels in dertien landen is

ingevoerd, waaronder in België en Frankrijk. Ook een meerderheid van de leraren zegt voorstander te zijn van een dergelijk verbod, zeggen de vragenstellers. “We weten dat sommige scholen al actie hebben ondernomen richting een smartphonevrije school en dat vinden wij bemoedigend.”

De vragende fracties willen weten of B&W wel op de hoogte zijn van de verschillende onderzoeken die het schadelijke effect van mobiele telefoons over de staat en kwaliteit van het onderwijs aantonen en of zij bereid zijn in gesprek te gaan met middelbare en lagere scholen over

hun visie op een eventueel verbod op mobiele telefoons in de klas. Ook een vraag: “Bent u gezien de actualiteit en urgentie bereid om hier prioriteit aan te geven? Wanneer kan de Raad de eerste bevindingen tegemoet zien?”

1 REACTIE

  1. Dit is geen kwestie van gemeentelijk beleid, maar een kwestie van landelijk, maar daar zijn ze gewend om alles over de schutting bij lagere overheden te sodemieteren. Ik noem dat lafheid van bestuur uit Den Haag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.