Officieel geopend door locoburgemeester Adam Elzakalai (foto onder van amstelveenweb.com) werd het veertiende Diwali Festival zaterdag op get Stadsplein gehouden. Hij is wethouder van Economische Zaken en benadrukte het internationale karakter van Amstelveen, met veel culturen, dus niet alleen de Indiase. Foto boven: R. van Waning

De religieuze oorsprong van het lichtjesfeest Diwali bleek uit de woorden van bestuurslid Ritika Mehra van de Stichting Diwali Festival, die sprak over het zegenen van de wethouder, die daarbij iets lekkers (en zoets) plus bloemen kreeg.

Hindoeïstisch

Diwali is heeft een hindoeïstisch karakter en is lichtfeest dat in heel India wordt gevierd, met o.a. olielampjes. Omdat het eigenlijk het kruispunt is van de maanden Ashwin en Kartik, valt het in de herfst, als regenseizoen in India bijna voorbij is en de nieuwe gewassen opkomen. Het festival symboliseert volgens de hindoeïstische religie ook de overwinning van het goede op het kwade.

Het festival werd niet alleen in een grote tent op het Stadsplein gehouden, maar ook in talrijke tentjes waar men Indiase gerechten en andere attributen kon kopen. Sponsoren werden op het podium geroepen en kregen een bindi op het voorhoofd geschilderd.

 Dans

 Op het podium in de grote tent werden diverse dansen uitgevoerd, waarbij een presentator riep dat er meedanst mocht worden, wat velen deden.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.