Er komt voorlopig geen Amstelveense hospice aan de Lindelaan. Zelfstandig ontwikkelen daarvan in een apart gebouw is niet meer aan de orde, zegt het bestuur van de stichting Hospice Amsteloever, dat al zeven jaar bezig is een dergelijke voorziening van de grond te krijgen en zo langzamerhand zegt moe te worden van de bureaucratie. Een gesprek met ambtenaren van de gemeente heeft dinsdag opgeleverd dat er misschien over vijf jaar in nog te bouwen zorg-woontorens van Amstelring aan de Lindenlaan een hospice komt.

Maar de gemeente zelf wil wel een Medisch Centrum aan de Lindenlaan laten verrijzen, zonder hospice, zoals eerst wel de bedoeling was. Er komen nu in het Gezondheidscentrum een Apotheek en een fysiotherapie, een door de gemeente te bouwen kinderdagverblijf en twee torentjes met zorg-appartementen van Amstelring. Overigens is op dit moment nog niet bekend wie die gaat bouwen.

Bouwkosten

Voor de stichting is de hoogte van de bouwkosten op het ogenblik te onzeker en verder is er discussie over mogelijkheden met zes kamers voor een gezonde exploitatie te zorgen. De stichting blijft wel praten met de gemeente en een ‘derde partij’ over een tijdelijke oplossing. Men denkt concreet aan tijdelijke huur van een bestaand pand in Amstelveen, dat dan wel verbouwd zo moeten worden.

Hoepel

“Eind 2021 leek de bouw van een hospice met zes plaatsen binnen handbereik en zouden de contracten over grondaankoop en de bouwovereenkomst met de beoogde bouwer ondertekend worden door betrokken partijen”. Zegt de stichting in een Nieuwsbrief aan de achterban. De financiering, inclusief de dekking van een mogelijke verhoging van de bouwkosten, was rond. Maar veranderde inzichten van de politiek “nieuw gemelde procedures zoals omgevingsvergunning, inspraak etc.” zorgden volgens haar voor de huidige situatie. “Naast deze bouwvertraging heeft tevens de inmiddels ontstane discussie over het noodzakelijk maximum aantal bedden in het Hospice het huidige initiatief van de Stichting voor de realisatie van een Hospice in Amstelveen op losse schroeven gezet.”

De komende drie maanden zal volgens de stichting duidelijk moeten worden of het doek definitief valt voor het initiatief van de realisatie van Hospice Amsteloever, al blijft het bestuur hopen op een positieve wending in dit al jaren durende project.

2 REACTIES

  1. Ronduit schandalig voor een stad van 90.000 inwoners dat er geen hospice is.
    Voor de verkiezingen tekent de gemeente wel een convenant om het wel te doen , maar na de verkiezingen trekt zij dit in wegens veranderde politieke inzichten. ( n.b. Terwijl de coalitie nagenoeg hetzelfde is gebleven.)
    Moeten we de lokale overheid met dergelijk soort drogredenen nog wel serieus nemen. Ik vind dit naar kiezersbedrog rieken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.