Niet alleen de gemeente ook de provincie Noord-Holland bereidt zich voor op gladheid, deze winter. De provincie is verantwoordelijk voor de provinciale wegen, zoals de Legmeerdijk.  Zij pakt die de komende winter aan met automatische strooiers.

Dat zij met aandacht voor het milieu opereert werd zaterdag beantwoord bij de vlootschouw van het gladheidbestrijdingsmaterieel. Nieuw dit jaar zijn die automatische strooiers. Zij zien zelf hoe breed het zout over de weg moet worden gestrooid. Zo wordt minder zout gebruikt en niet gestrooid waar het niet nodig is.

Midden in de nacht

Gedeputeerde Jeroen Olthof was op zaterdag bij de vlootschouw en zegt het mooi te vinden te zien dat naast het materieel ook de mensen helemaal klaar zijn voor de winter. “Zij zijn het die er bij nacht en ontij voor zorgen dat wij veilig de weg op kunnen”, zegt hij. “Daar heb ik veel respect voor.” Olthof meldde zelf een keer me te willen met een strooiactie. “Daar mag je me midden in de nacht voor wakker maken.”

Strooiseizoen

Het strooiseizoen loopt van 1 november t/m 15 april. Elk jaar controleert de provincie in oktober de strooiers en sneeuwploegen. Waar nodig volgt een onderhoudsbeurt zodat alles klaar staat als er uitgerukt moet worden. Gladheidscoördinatoren bewaken met behulp van een meetsysteem 614 kilometer autoweg en bijna vierhonderd kilometer fietspad. Meer dan dertig meetpunten in de provincie houden de temperatuur van het wegdek in de gaten. Op basis van deze gegevens en de weersvoorspelling van een meteorologische dienst, beslist de gladheidcoördinator om wel of niet een strooi-actie op te starten.

Beter voor milieu

Per preventieve strooiactie gaan er 34 grote en 34 fietspadstrooiers op pad. Er wordt gestrooid met steenzout en een natte component, die ervoor zorgt dat het zout op de weg blijft plakken zodat het niet verwaaid. Dit jaar start de provincie met automatisch strooien, met bijna de helft van de machines. Op sommige plaatsen is het nodig breder te strooien, zoals bij een bushalte, zijweg of op- en afrit. Een automatische strooier weet door een gps op welke plek, welke stand gewenst is. Dat werkt veel efficiënter dan de chauffeur die elke keer handmatig de strooibreedte moet aanpassen. De verwachting is dat het gebruik van een automatische strooier tot 20% aan strooizout kan besparen.

Zelf melden

Weggebruikers kunnen in de winter zelf in de gaten houden waar gestrooid is of wordt. Strooit.nu geeft actuele gladheidsinformatie over de provinciale wegen in Noord-Holland. Weggebruikers kunnen bovendien via deze website van de provincie zelf gladheid melden. Natuurlijk verstuurt de provincie bij gladheid ook berichten via @ProvincieNH op Twitter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.