Maar een deel van de inwoners met minimale inkomens wordt door de gemeente bereikt. Er zijn bijna vijfduizend huishoudens (4900) met een inkomen tot 130% van het sociaal minimum, waarbij 1430 kinderen (tot 18 jaar) zijn betrokken. Dat blijkt uit antwoorden van wethouder Marijn van Ballegooijen op schriftelijke vragen van de VVD-raadsleden Elisa De Marco en Victor Frequin (foto).

Zij stelden die naar aanleiding van de landelijke de landelijke inzamelingsactie van Albert Heijn voor kinderen die zonder ontbijt naar school gaan, waaraan de lokale Voedselbank meedeed. Volgens AH en Voedselbanken Nederland ontbreekt het geld thuis om hen een ontbijt te geven.

Onbekend bij scholen

Overigens weet niet elke school welke kinderen wel en niet ontbeten hebben, melden B&W. Van de bijna vijfduizend gezinnen met minimale inkomens, diende zeventig procent een aanvraag voor energietoeslag in. De gemeente zegt net te weten waarom de anderen dat niet deden. Overigens wordt volgend jaar heel het bestaande armoedebeleid herijkt. De Rekenkamercommissie van de gemeenteraad constateerde recent dat het beleid weliswaar ruimhartig is, maar niet concreet. Dat onderzoek wordt ter voorbereiding van een nieuwe nota gebruikt, maar ook de resultaten van een onderzoek naar de effecten van het minimabeleid op de inkomenspositie van ouders met kinderen. Ter voorbereiding van de nieuwe nota onderzoekt de gemeente ook waarom sommigen, die er wel recht op hebben, geen aanspraak maakt op de bestaande regelingen.

Werken

Ontworstelen aan armoede is voor volwassenen vaak wel een mogelijkheid, maar voor kinderen niet, zegt De Marco. Zij vindt overigens dat men van de bijstand uit zo snel mogelijk weer aan het werk moet. “Alleen door te werken, jezelf te ontwikkelen, kun je een armoedesituatie achter je laten.” Maar kinderen in armoede kunnen zelf niks doen om hun situatie te verbeteren, realiseer ze zich. Eigenlijk heeft noch zij noch Frequin iets nieuws gehoord in de antwoorden. Ook de gemeente maakt zich zorgen over de koopkrachtontwikkeling van vooral de lage en middeninkomens en de effecten daarvan op de kinderen, die soms met een lege maag naar school moeten. En verder juicht Frequin op zich, als trouw lid van een coalitiepartij, toe dat er weer een onderzoek plaats vindt om erachter te komen waarom bepaalde groepen niet worden bereikt. “Maar wat ons betreft, is het nu ook tijd voor actie. Minder onderzoeken, meer doen kan soms het antwoord zijn.”

De Voedselbank deelde onlangs, hoewel het aantal per week verandert, 107 pakketten uit voor 380 gezinsleden, van wie 135 kinderen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.