Hoewel het in werking treden van de Omgevingswet al een paar keer is uitgesteld en dat nu op 1 januari 2023 was gepland, nadat het eerst per 1 juli 2022 van dit jaar een feit zou worden, hoort men er in politiek Amstelveen niets over. 

Er is hier (althans openbaar) één beeldvormende bijeenkomst met de oude gemeenteraad geweest. Of de nieuwe al is bijgepraat weet niemand. Dat kan natuurlijk in een achterkamer zijn gebeurd. Even onduidelijk lijkt of de gemeentelijke organisatie er klaar voor is.

26 wetten vervangen

De wet vervangt 26 nu bestaande wetten en op den duur hoeft de gemeenteraad geen bestemmingsplannen meer vast te stellen; in plaats daarvan komt er een ‘omgevingsplan’. Er is een uit raadsleden bestaande werkgroep die zich er mee bezig houdt, maar ook die werkt hooguit in het geheim.

Dso

Het probleem en de reden voor het uitstel is een nog niet overal goed werkend Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Een softwareprobleem waarmee alle overheden hebben te maken, van Gemeente tot het Rijk en van Waterschappen tot Provincie.

Minister De Jonge wilde de werking van de Omgevingswet niet nogmaals uitstellen, maar kwam daar in Kamervragen na een debat in de Eerste Kamer min of meer op terug. In het debat in de Eerste Kamer hield hij overigens voet bij stuk. Maar veel Kamerleden bleven kritisch, wat ook uit hun schriftelijke vragen bleek. En die kritiek betrof vooral het functioneren van het DSO. Het is de bedoeling dat alle overheden — en mogelijk burgers met de overheid – digitaal met elkaar communiceren. Gisteren werd bekend dat De Jonge veel te optimistisch was geweest toen hij in de Eerste Kamer verscheen, die eerst duidelijkheid over het werken van het DSO wenst. Softwaredeskundigen kunnen die nog niet volledig bieden.

Informatie onvolledig

In die plenaire vergadering van de Eerste Kamer werd op 12 juli besloten dat er pas een definitief oordeel valt over de datum van inwerkingtreding als het Adviescollege ICT-toetsing een onafhankelijk advies over het functioneren van het digitale stelsel heeft uitgebracht.

En medio deze maand wordt bovendien een door de minister toegezegde opzet van een enquête komen over de ‘uitvoeringspraktijk’ in bijvoorbeeld gemeenten en provincies. Het advies en de resultaten van de enquête worden in oktober verwacht, waarna de Kamer plenair kan beslissen op 1 november. Duidelijk is wel dat De Jonge een te rooskleurig beeld van de staat van het DSO heeft geschetst. De GroenLinks-senator Saskia Kluit vindt het allemaal zorgwekkend en constateert in haar schriftelijke vragen (ondanks reces) dat het niet de eerste keer is dat er informatie is achtergehouden. ”Hoe kan de Eerste Kamer vertrouwen op de volledigheid en betrouwbaarheid van de informatie die de minister met ons deelt?” vraagt zij zich af. De fracties van PvdA en GroenLinks – en mogelijk ook andere fracties – zijn tegen de invoering van de Omgevingswet per 1 januari 2023.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.