(Door Johan Th. Bos en Michel Becker)

Eigenlijk stond hij aan de journalistieke wieg van Stefan J. Bos, die al decennialang als correspondent voor Oost-Europa in Boedapest is gevestigd. Maar GéDéJé is niet meer onder ons, meldde raadslid en ondernemer Michel Becker in het Amstelveens Nieuwsblad. Gerard de Jong overleed op 71-jarige leeftijd.

Een maatschappelijk betrokken Amstelvener, noemde De Becker hem. Dat zal ook wel een van de redenen zijn geweest voor het feit dat de genoemde Stefan hem altijd opzocht als hij in Amstelveen was in zijn woning in het Oude Dorp.

Vrijwilliger

Gerard de Jong was in zijn veelbewogen horecaondernemer, entertainer, ondernemer en als vrijwilliger erg betrokken bij de Amstelveense gemeenschap. Ooit werkte hij in de bar van het Cultureel Centrum, thans de schouwburg. Zijn toenmalige vrouw werkte er ook. Met GéDéJé snacks in Bovenkerk (naast café t ‘Trefpunt van Freek Bosse en daarna Gerard Bergkamp – nu café de Manen), was hij de eerste eetgelegenheid met een Shoarma grill in Amstelveen. Daar in de snackbar zag hij ook de journalistieke kwaliteiten van toen nog een tiener Stefan, die zichzelf hoofdredacteur van het gestencilde ‘opinieblad’ Jong Amsterdam noemde. Uitgever was ook een Amstelvener: Wim Kok, zoon van de huisarts in het Oude Dorp met dus dezelfde achternaam. En De Jong was hun eerste en sindsdien constante adverteerder. Het blad viel op, er verschenen stukken over in nationale kranten en Elsevier. “Ik zei het toch”, zei De Jong. Al gauw volgden omroepen VARA en KRO, waarvoor de twee als pubers jeugdprogramma’s presenteerden en stukken – door ‘tienerjournalisten’ geschreven – in onder meer Nieuwe Revu. “Die twee worden heel groot”, zei De Jong, al voordat Stefan uit Boedapest voor Avro’s Radiojournaal werkte en Wim het bij Veronica hield. Tegenwoordig maakt hij als jurist deel uit van de directie van een gemeentelijk openbaar vervoerbedrijf. De Jong had als adverteerder kennelijk vertrouwen in hun journalistieke ambities.

Kwantum

Na de horeca ging hij samen met toenmalig Kwantum eigenaar Joop Steenbergen de partijenhandel in, was daar succesvol in, tot zijn gezondheid hem toen al dwars zat en hij het rustiger aan moest doen. Maar stilzitten was niets voor Gerard, wiens broer de stichter was van snackbar De Berebijt. Zelf ging Gerard de Jong later, naast een mobiele frietkraam bij het schaatsen op de Poel, zich als vrijwilliger inzetten voor tal van maatschappelijke organisaties. Dit begon allemaal met zijn initiatief en oprichting van de stichting “Dag van een Ander”, waar hij zich (samen met Joop v.d. Monde van Abina), o.a. bezighield met uitjes voor mensen met een beperking. Als voorzitter van de BIG (Bewoners Initiatief Groep Oude Dorp), organiseerde hij i.s.m. het bestuur tal van activiteiten en de BIG ondersteunde ook de Circusschool de Pretpiste, de Weggeefkelder en op zijn manier de Paralympische sporters Larissa Klaassen en Imke Brommer, die in 2020 zeer succesvol op de wielerbaan en zilver brons haalden op de spelen van 2020.

Laatste verjaardag

Hij zag zelf zijn afscheid al aankomen, daarom vierde hij met een gemêleerd gezelschap bij Du Monde enkele maanden geleden al zijn 71e verjaardag, Hij zei zelf erover: “Je kunt het maar beter vast gevierd hebben, straks is Geetje er niet meer”. Helaas is dat nu bewaarheid en gaan wij Gerard missen als hulp-Sinterklaas, gratis fietsenmaker voor de minima in het Oude dorp, zijn entrée bij de Nieuwjaarsrecepties in het Gemeentehuis en zijn aanwezigheid in het Oude dorp. Maar zullen Gerard vooral herinneren als een creatief, eigenzinnig en warm mens en wens familie, vrienden en bekenden veel sterkte bij dit verlies.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.