Nu een grote meerderheid van Amsterdams gemeenteraad wil dat Amstelveen moet meebetalen aan het onderhoud van het voor 90% op haar grondgebied liggende Amsterdamse Bos, zegt de Amstelveense VVD dat een deel ervan dan ook in Amstelveense handen moet komen.

Helemaal nieuw is de boodschap overigens niet, stelt raadslid Jet Smit (foto) vast. “Dat inspraak van Amstelveen in te toekomst ook zou kunnen leiden tot het meebetalen aan het onderhoud van het bos lazen wij al tussen de regels van het Bosplan 2020-2030 door, eerlijk gezegd.”

Steun van buren

Hoewel het bos grotendeels op Amstelveens grondgebied ligt, is de exploitatie van Amsterdam. De hoofdstad is dan ook verantwoordelijk voor het onderhoud van het Bos, vindt de VVD. “De invloed van Amstelveen is beperkt tot het afgeven van vergunningen en de handhaving”, zegt Smit. “Natuurlijk wil Amsterdam graag financiële ondersteuning van de buren, zeker nu het geld daar op begint te raken. Amstelveen is altijd een goede buur geweest en heeft in 2013 bijvoorbeeld zo’n éénmiljoen euro bijgedragen aan het bos, als compensatie voor de impact van het A9 project op het bos.” Sinds 2016 wordt het volgens Smit aangevuld met een jaarlijkse bijdrage van tien mille voor de instandhouding van de monumentale bruggen in het bos. Overigens is Amsterdam begonnen met restauratie van die bruggen voor twee miljoen.

Achterstallig

Smit wijst er op dat volgens haar gaten in de wandel- en fietspaden en verarming van de biodiversiteit het gevolg zijn van jarenlang achterstallig onderhoud. En het wegwerken die achterstand is nu alleen maar duurder geworden, zegt ze. “Goed bijhouden van het bos was vele malen goedkoper geweest en het begrotingstekort daardoor dus ook minder.” In de door de gemeenteraad aangenomen VVD-motie van februari vorig jaar werd B&W gevraagd te onderzoeken of een deel van het Amsterdamse Bos in eigendom naar Amstelveen over kan gaan. De VVD heeft er weinig zin geld uit te geven dat niet direct ten gunste van Amstelveense inwoners komt. Jet Smit: “Wij blijven de eventuele overname van een deel van het Amsterdamse Bos, vooral onder de A9, zien als een mooie tegemoetkoming richting Amsterdam in de oplossing van het Amsterdamse probleem. Amsterdam is dan een aanzienlijk deel van de onderhoudskosten kwijt en wij kunnen direct invloed uitoefenen op de kwaliteit van het Bos, de biodiversiteit, de waterkwaliteit en de natuurlijk recreatiemogelijkheden voor de Amstelveners.”

1 REACTIE

  1. De kop is wat misleidend had het idee dat de VVD als politieke partij mede eigenaar van het bos wilde worden….

    Hoe gaat de vvd checken dat mensen die het bos gebruiken uit Amstelveen komen wat een onzin en eigen volk eerst denken dat het bos vooral voor amstelveners moet zijn.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.