Hoewel burgemeester Tjapko Poppens de Nationale Sportweek de volgende dag opende op het Stadsplein, waar een beachvolleybal-strand was gemaakt, gebeurde dat eigenlijk vrijdag al voor allerlei sportorganisaties met een conferentie in het Nationaal Tennis Centrum (NTC) aan de Bovenkerkenweg. Daar was ook de uitgenodigde sportwethouder Herbert Raat niet, omdat hij met de coalitie moest praten over de begroting. De conferentie was georganiseerd door AmstelveenSport.

Tijdens de conferentie klonk de boodschap dat sport en bewegen tot een gezond Amstelveen leiden. Die werd verteld door bestuurslid Irene Eijs van NOC-NSF, Karin van der Maat van het Kenniscentrum Sport en Bewegen en oud-volleybalster Manon Flier, die tegenwoordig als viroloog gespecialiseerd is op het gebied van ‘virtualiteit’ en de keuzes die dat vergt.

Economische waarde

Het Kenniscentrum had berekend dat preventief investeren in sport zoveel oplevert dat het de kosten overstijgt. De maatschappelijke en economische waarde van sport is immens, betoogde Van der Maat, die dat uitdrukte in bewezen effecten en in euro’s. Zij presenteerde daarbij fysieke waarde, ook op langere termijn, emotionele, persoonlijke, sociale, intellectuele en financiële waarde. Maar bij de kosten bleek zij, toen Amstelveenblog.nl er aan haar naar vroeg, de kosten van de grootste sport – voetbal – in de vorm van pils drinkende, chips etende en voor de tv plaats genomen hebbende meerderheid der sportliefhebbers, alsmede de groteske inzet van de politie, niet te hebben meegeteld.

Toch is de maatschappelijke meerwaarde van Sport en Bewegen hoger dan wat het kost. Van der Maat kwam op een overschot van € 1,28 miljard. Er zijn wel verschillen tussen gemeenten, gaf zij toe, maar elke lokale overheid zou zich volgens haar in het SROI-dashboard moeten verdiepen (SROI staat voor Social Return On Investment). Een gemeente komt er dan achter dat investeren in sport en bewegen aan de samenleving meer waarde geeft, vertelde ze. Maar bij het combineren van arbeid en gezondheid zijn diverse partijen betrokken, zoals de werkgevers, wist Van der Maat. Maar ook zorgverzekeraars, met wie gesprekken over preventie worden gevierd. “Er ontstaan wel wat initiatieven, maar het gaat langzaam”, zei ze.

Bonden

Het gaat eigenlijk om de kernvraag: Welke waarde heeft de mens? Daarover wist ook Manon Flier het nodige. Voor vitaliteit is, naast bewustwording van het belang daarvan, ook beeld-, oordeels- en besluitvorming, alsmede zelfleiderschap, wegen die ertoe leiden, vertelde Flier. En ook de omgeving werkt eraan me. Zelfs heeft de virtualiteit een spiritueel aspect. “De kunst is nieuwe gewoonten aan te leren”, zei ze. Dat kan voor kleine besluiten in een paar weken, maar voor essentiële ook jaren duren, vertelde ze. Kleine stapjes naar het doel, beval zij aan.

Gaststeden

Bij NOC-NSF zijn 77 bonden aangesloten, die 24.000 verenigingen hebben, en 93 sportorganisaties. Met elkaar doen 5,2 miljoen Nederlanders aan georganiseerde sport, meldde Irene Eijs. Maar daarnaast komen er steeds meer commerciële aanbieders en neemt ook de ongeorganiseerde sport toe, zoals een bosloop in het Amsterdamse Bos. “Die ongeorganiseerde buitensport wordt steeds belangrijker”, zei directeur Heleen van Ketwich Verschuur. Haar opvatting is dat haar organisatie dat royaal moet faciliteren. Maar Eijs maakt zich wel enige zorgen over de vermindering van het aantal sporters in verenigingsverband. Aan de andere kant zei ze dat er steeds meer studenten sportverenigingen komen. Zoals bekend is Amstelveen een van de vijf ‘hostcities’ van de Nationale Sportweek van NOC-NSF.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.