‘Sonjashnik’ heten de tijdelijke woningen aan de Prof. dr. Meijerslaan voor Oekraïense vluchtelingen, die tot nu toe in Amstelveense gastgezinnen vertoefden, waar het om diverse redenen niet meer ging. De naam is in het Nederlands ‘Zonnebloem’ en werd via een wedstrijd door de bewoners zelf bedacht. Burgemeester Tjapko Poppens opende vrijdag officieel de opvangunits, die er door Zadelhoff en de Maarsen Groep in ultra korte tijd zijn neergezet.

Er zijn ongeveer zeventig Oekraïners in de kamers gehuisvest. Zij wonen in vier units, elk met een gezamenlijke huiskamer.  En verder zijn er kamers waarop één persoon of een meer-persoons huishouden is ondergebracht. Het beheer is in handen van vier dames die allen de taal spreken en van Oekraïense komaf zijn.

Blij

Al zijn ze liever hun eigen land, over het algemeen zijn ze toch redelijk blij met de Amstelveense opvang, vertelde Kateryna Skripchenko (foto onder), die haar kamer liet zien en een rondleiding verzorgde. De bewoners maakten er in de stromende regen (onder tentzeilen) toch een feestje van, met door hen gemaakte Oekraïense hapjes bij internationale drankjes.

Er is hard gewerkt om in no time de units klaar te krijgen, zei algemeen directeur Maarten Feilzer van Zadelhoff. Na de bouw van de units was er nog veel nodig aan elektriciteit, waarvoor de firma Snel zorgde tot groot genoegen van Feilzer. En Snel boot tijdens de opening een etentje aan voor alle bewoners. Ook daarvoor klonk applaus, zoals al die vrijdag al verscheidene malen had geklonken, onder meer op initiatief van de burgemeester voor de gastgezinnen in Amstelveen. “Maar de particuliere opvang was op een aantal plekken niet vol te houden.”

Hobbels

Er zijn veel hobbels genomen, niet in het minst door de Nederlandse regel- en wetgeving en de daaraan verbonden vergunningen. Maar Feilzer prees de wijze waarop de gemeente had meegewerkt. Zadelhoff had de gronden al in bezit. Die waren bestemd voor studentenhuisvesting, maar door een vonnis van de Raad van State gaat die, in elk geval voorlopig, niet door. Elke unit heeft, behalve een huiskamer, verschillende wasmachines, kookgelegenheid en sanitair. Voor WIFI en televisie wordt nog gezorgd. Regionale Rabobank-directeur Ugur Pekdemir bood bij de opening kinderboeken in het Oekraïens aan.

Monique Maarsen van de Maarsen Groep vertelde dat men zich bij het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, waar haar vader een vestiging stichtte, zich afvroeg: Wat kunnen wij doen? “In eerste instantie dachten wij aan iets op financieel gebied, maar tenslotte aan waar wij goed in zijn: Bouwen, huisvesting creëren op eigen grond.” Feilzer stond nog wel even stil bij de ernst van de situatie. “Wij staan hier vandaag bij de opening, maar helaas niet bij de sluiting”, zei hij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.