De Amstelveense VVD-fractie heeft niet de brief ondertekend die 24 fractievoorzitters in gemeenteraden naar hun partijgenoten in de Tweede Kamer stuurden, omdat zij een rem willen op het aantal toegelaten asielzoekers. “Hoewel wij uiteraard hier door verschillende gemeentes over zijn benaderd, hebben wij niet mee ondertekend”, zegt de Amstelveense fractievoorzitter van de VVD Kees Noomen.

Zijn collega in Amsterdam deed dat wel, maar het verschil met de hoofdstad is dat daar de VVD niet in de coalitie zit. Hier vormt zij die als grootste fractie samen met D66, PvdA en Goed voor Amstelveen.

Kabinet

In Amsterdam vormen D66, GroenLinks en PvdA het college. Volgens Noomen zijn de zaken die nu landelijk spelen geen gemeentelijke aangelegenheden. “Het VVD smaldeel in het kabinet weet heel goed wat er speelt onder de leden en ik denk dat ze mans genoeg zijn om dat uit te onderhandelen.” Het gaat naar zijn mening ook over ‘the big picture’, omdat alle (crisis) dossiers met elkaar hebben te maken. “En daar zit Mark Rutte voor om daar strategisch besluiten over te nemen.”

Draagvlak

Inmiddels heeft ook VVD’er Hans Wiegel een kloof tussen leden en de top van de partij gesignaleerd. Hij neemt dat die top kwalijk. Vorige week stuurden Limburgse VVD-afdelingen een brandbrief naar Den Haag, omdat VVD-staatssecretaris Eric van den Burg een hotel bleek te hebben gekocht in Tubbergen, buiten de gemeente om. Hij heeft inmiddels ook een Van der Valk hotel afgehuurd voor asielzoekers, zonder de gemeente daarvan in kennis te stellen. De gemeenten kraken onder de hoge instroomcijfers van asielzoekers, staat er in de protestbrief. “Wij ervaren dat het draagvlak om asielzoekers op de vangen drastisch afneemt door de huidige wekwijze van zowel de VVD-fractie als het kabinet.” Overigens kwamen er meer brandbrieven van lokale fracties.

Coalitie

Volgens Noomen is het een landelijke aangelegenheid, die de gemeentelijke grenzen overstijgt. Maar zijn partijgenoten in andere gemeenten denken daar anders over. Overigens geeft hij geen antwoord op de vraag of er ook in de lokale coalitie spanningen zijn ontstaan door de VVD-houding. Hij en zijn fractie waren het vorige week wel met de strekking van de brief uit Limburg eens, die zij ook niet mede ondertekenden.

Maar Noomen wil blijkbaar buiten discussie in zijn partij blijven, althans in het openbaar. Daarin zou  de samenstelling van de coalitie kunnen meespelen, waarin ook D66 zit. En die partij heeft in het kabinet een totaal andere mening over asielzoekers dan in het verleden keer op keer door VVD’ers werd betoogd.

12 COMMENTS

 1. Wat maakt het nou uit of hier 100 of 150 asielzoekers zitten, als het maar geen massa’s zijn, zoals in Ter Apel.
  Alles staat en valt bij de organisatie, maar het lijkt wel of men er bewust een puinhoop van maakt en het maakt niet welke club er zit.
  Trouwens waarom is dat fossiel uit Drenthe eigenlijk weer onder zijn hunebedsteen vandaan gekropen?

 2. De ‘big picture’ heeft juist het beeld vertroebeld bij Mark Rutte. En wel zodanig dat alles waar de VVD ooit voor stond bij het grofvuil is gezet. Dat krijg je als je zo lang premier bent, je luistert naar niemand meer. Zelfs niet meer naar je eigen partij.

  • Ik vind dat de neoliberalisering de laatste 20 jaar aardig in gang gezet met voor mij als dieptepunt Rutte 2 ( voor jou waarschijnlijk hoogtepunt). Dat hebben ze toch bereikt door meer op te schuiven naar het midden. ( we leven immers in een coalitieland).
   Trouwens ik vind dat geen enkele partij of MP , links of rechts zo lang aan de touwtjes moet blijven trekken, dat bevordert handjeklap, netwerkcorruptie (zoals app dat noemt) en vriendjespolitiek. Dit geldt voor alle bestuurslagen. Als we in de geschiedenis kijken hebben PvdA en CDA zich daar ook schuldig aan gemaakt. En nu doet de VVD het.

 3. Kees Noomen is sinds 2006 dus inmiddels ruim 16 jaar onafgebroken raadslid. En inmiddels ruim 12 jaar fractievoorzitter onderweg naar 16 jaar fractievoorzitterschap en 20 jaar raadslidmaatschap. Dat vindt hij heel normaal.

  Herbert Raat steunt Kees Noomen door dik en dun. Die is sinds 2010 onafgebroken wethouder en is nu bezig met zijn 4e termijn om straks 16 jaar wethouder te zijn. Ook dat vindt men heel normaal, want ‘ervaren’ mensen aan de top is juist goed, aldus de VVD dan; alle ruimte voor anderen de pas afsnijdend. In die zin kopieert men het gedrag van VVD partijleider Mark Rutte. Zou Herbert Raat ook de langszittende wethouder willen worden? Over 10 jaar is hij 22 jaar wethouder.

  Menig democratisch land en sommige partijen hebben een maximum gekoppeld aan het wethouderschap…zo niet de VVD…Als in landen regimes in grondwetten of andere wetten het maximaal aantal jaren schrappen om in een politieke machtspositie te mogen blijven zitten spreken we inclusief de VVD er schande van. Maar de VVD vindt het eigenljik heel normaal als bestuurders decennia blijven zitten; ondanks alle risico’s.

  • Loopt men risico’s door dit gedrag?
   Dat is in Amstelveen al lang gebeurd! Enkele voorbeelden?
   In willekeurige volgorde
   – de renovatie van die bunker.
   – de pijpjes soap van die pizzeria in Oude Dorp.
   – gedeeltelijke afsluiting van de Dorpsstraat. ( leverde anders gevaar op . 😂)
   – reservering van parkeerplaatsen ten behoeve van horeca, terwijl de hr Snoek ( prominent VVD-lid ) nog geen 100 m verderop een nieuw restaurant heeft geopend.
   – het al jaren mbv grote subsidies het Cobra museum overeind houden, terwijl daar haast geen Amstelvener komt, behalve wat incrowd figuren. ( heeft elke Amstelvener van 0 tot 100 jaar een €10,—/ jaar gekost dat het open is.)
   – kavelverkopen zijn gehouden in een restaurant van prominente partijbobo’s, evenals borrels en andere evenementen.
   Dit zijn maar enkele voorbeelden waar ik echt weet van heb, maar er zullen er ongetwijfeld nog veel meer zijn.

  • Uit interesse: welke democratische landen hebben een maximum gekoppeld aan het wethouderschap? Presidentschap, daar zijn vele voorbeelden van maar wethouders kon ik niet vinden

   • Ik doelde eigenlijk ook op presidenten, maar bij wethouders zou het ook geen kwaad kunnen. Vroeger was het zelfs zo dat vuilnismannen om de zo veel tijd moesten wisselen in grote plaatsen.

 4. De inwoners van Amstelveen hebben een keuze op welke partij ze stemmen, dat zijn de mensen die voor een verandering kunnen zorgen!

 5. Kees noemde een paar voorbeelden van liberale ‘netwerkcorruptie’ cq vriendjespolitiek en patronage. Daarvan zijn inderdaad wel meer te noemen, zoals:

  – De 1 miljoen euro die de gemeente aan een particuliere eigenaar betaalde voor een bouwvallig houten gebouwtje in de Randwijcklaan.
  – Restaurant annex particuliere villa op de allermooiste locatie aan de Poel.
  – Het foeilelijke drijvende ponton met zwembadje aan – eveneens – De Poel.
  – Zgn artistieke stenen bankjes bij de fontein op het Stadsplein.
  – Onbegrijpelijk gedoogbeleid scooters.
  – Steeds maar weer opdrachten voor verbeteringen aan het gemeentehuis dat pp een verkeerde locatie staat.
  – De open verkeersgoot A9, een onvergetelijk neoliberaal rampproject.

  Wie weet er nog meer?

  • Op éėn punt moet ik je toch echt even corrigeren, namelijk die artistieke stenen bankjes! Die hebben namelijk een hele poos in de opslag gestaan, nadat ze jarenlang bij een pierenbadje tussen de Lindenlaan en Plesmansingel hebben gestaan. Ik ben daarbij dichtbij opgegroeid. Kun je ze beter ergens neer zetten, waar ze nog gebruikt worden ook.
   P.S. Ik vind ze eigenlijk best grappig, maar dat is persoonlijke smaak.

 6. Heb je wel eens een tijdje op één van die artistieke stenen bankjes gezeten? Daar zijn zij niet voor bedoeld en gemaakt, terwijl rondom de fontein mensen juist wél prettig moeten kunnen zitten, ontspannen, lezen, kletsen, kinderen in de gaten houden, etc. Ook hier dacht wethouder Raat alleen aan zichzelf en zijn netwerk. De beste banken op het Stadsplein staan onder de bomen en helaas niet bij de fontein, waar zij óók horen.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.