Twee Amstelveense dementie-ervaringsdeskundigen – Monica Penders en Dorien Mijksenaar –  houden op Wereld Alzheimerdag, donderdag 21 september (14.00 uur) een gratis infocafé in de bibliotheek aan het Stadsplein. Met vertegenwoordigers uit de zorg en Amstelveense politiek, maar ook mede-getroffenen, kan worden gepraat over wat er allemaal gebeurt als een vorm van dementie in je leven komt.

In 2022 overleed de man Wim van Monica Penders, journalist en oud-radio- en tv-maker. Wim had drie jaar geworsteld met blind zijn en dementie.

Vergeten

Penders goot haar ervaringen in ‘Reisgidsje door de ongrijpbare wereld van de dementie’ en de blogsite ‘Vergeten, maar niet vergeten’. De man van haar goede vriendin zangeres, theatermaakster en gewezen raadslid voor GroenLinks Dorien Mijksenaar kreeg ook dementie. Samen houden zij deze informatiedag voor mensen die te maken krijgen met deze vaak levens ontwrichtende aandoening. Op 21 december is het Wereld Alzheimerdag.

Noord-Holland: 45.000 patiënten

Voorlichting is nodig over de oprukkende dementie, vinden de twee. ‘Iedereen kent wel iemand met een vorm van dementie, of zal daar in de toekomst mee geconfronteerd worden’, menen ze. Het aantal Noord-Hollanders met deze ziekte, nu rond 45.000, zal over zeven jaar 60.000 bedragen. In 2040 zal dat aantal rond de 81.000 zijn. Op de informatiedag gaat het over vragen als: Hoe weet mem of iemand de ziekte heeft en waar valt die aan te herkennen? Dementie is ingrijpend voor eenieder die ermee te maken krijgt, zeggen Penders en Mijksenaar. Vaak weten mensen niet waar of hoe zij hulp kunnen vinden, of in welke vorm.

Bewustwording en hulp

‘Wij willen mensen helpen een weg te vinden door ervaringen met hen te delen’ vertelt Dorien Mijksenaar. ‘Daarom hebben wij, met wijkverpleegkundige Piet Scholte, deze dag en locatie geregeld in de bieb op het Stadshart’. Dat kennis en ervaring delen noodzakelijk is, weet ook Mijksenaar als weinig anderen. Zij kreeg te maken met financiële gevolgen naar aanleiding van haar mans ziekte.

‘Bij het horen van het woord dementie dacht ik altijd: dat is zoiets verschrikkelijks, laat maar zitten, komt tijd, komt raad. Maar als de tijd komt, heb je de raad gemist. Deze wereld was onbekend voor mij’.

Aanmelding via d.mijksenaar@planet.nl. Inloop van 13.30 uur af.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.