De wachttijd op een sociale huurwoning van Eigen Haard is nu negentien jaar.  Dat blijkt uit het jaarverslag van de corporatie over 2022. Maar er is verschil tussen de gemeenten in de Stadsregio, zegt Eigen Haard. De gemiddelde tijd is acht tot twintig jaarDe helft van de woningen (46%) is verhuurd tegen € 442 tot € 633 in de diverse gemeenten.

Ruim helft uit A’veen

Van de nieuwe huurders komt 60% uit Amstelveen. Veel nieuwe huurders komen uit de eigen gemeente (60%). Uit alle delen van het land wordt gereageerd op een woning in Amstelveen. Van de ruim 37 duizend woningzoekenden die dat deden, waren er 2507 Amstelveners.

Dertig procent mag de gemeente zelf toewijzen en die ruimte is volgens Burgemeester en Wethouders volledig benut.  De gemeente zegt die dertig procent vooral te hebben ingezet voor de voorrang gemeentelijke binding (16%) en jongeren 28-34 jaar, waar zes procent heen ging. “Omdat het percentage regionale toewijzingen tien procent is, resteert voor ‘overige woningzoekenden’ op 60%. ‘Dit ligt daarmee boven het wettelijk voorgeschreven percentage van minimaal 50%’, melden B&W.

Kansen

De meeste toewijzingen aan actief woningzoekenden behoorden tot 28- tot 54-jarigen. De grootste kans op een woning hebben woningzoekenden van 65 jaar en ouder, zegt het rapport. Laagste kans op een woning hebben nog steeds jongeren van 23 t/m 27 jaar.

Vooral de relatief gunstige verhuringsresultaten van AOW-gerechtigden in alle inkomensgroepen vallen op. Eenpersoonshuishoudens in de inkomensgroep € 24.075 – € 40.765 maken een zeer geringe kans op een woning. Daarnaast maken jonge eenpersoonshuishoudens (van 23-27 jaar), ondanks actief zoeken, maar 0,3% kans een eigen woning te vinden, de helft van 18- tot 22 jarigen. Gezinnen vinden makkelijker een woning dan eenpersoonshuishoudens onder de 55 jaar.

1 REACTIE

  1. Veel alleenstaanden in de inkomensgroep tot €40.765,— zijn nu juist werkzaam in de cruciale beroepen, zoals zorg, politie, kinderdagverblijven en onderwijs. Daar moet dus veel aan gebeuren, willen wij als regio niet achterop raken met andere regio’s en zeker als gemeente. Maw probeer eens inventief te worden overheid. Bijvoorbeeld ; universiteiten zijn wel een grote economische motor, maar hebben wij die hier wel allemaal nodig? Ik denk sommige delen wel, maar andere weer beslist niet. Ook zou men eens bedrijven kunnen doorlichten waar werken op afstand een optie is. Daarbij is de huizenmarkt veelal nog ingesteld op gezinnen, maar dat is de laatste 30 jaar ook steeds meer verschoven naar 1 en 2 persoonshuishoudens. We hobbelen daar nog steeds achteraan.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.