De documentaire ‘Er is genoeg’ wordt op dinsdag 15 november (20.00 uur) in De Meent aan Orion 3 vertoond, tijdens een door de SP georganiseerde bijeenkomst.

De film van regisseur Pim Giel in het Ontmoetingscentrum De Meent, duurt 62 minuten en gaat over vijf mensen die door uiteenlopende oorzaken – scheiding, faillissement, werkloosheid of een herseninfarct – in financiële problemen en bijbehorend sociaal isolement terechtkwamen. Maar zij zijn erin zijn geslaagd hun leven weer op de rit te krijgen. Onder hen ook de Amstelveense Grietje Bouw, de dochter van wijlen stoelenmatter en woonwagenbewoner Willem Bouw.

Veerkracht

De film ging in oktober 2021 in première tijdens het congres ‘Arm in Arm’ in Rotterdam. In de documentaire draait het niet alleen om armoede in Nederland maar ook om de veerkracht van mensen en allerlei initiatieven die her en der ontstaan. En niet alleen voor financiële hulp maar ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk. In ruim een uur maakt men kennis met vijf de hoofdpersonen. Een van hen is dus Grietje Bouw uit Amstelveen. Hoewel zij moeite heeft met rekenen, lezen en schrijven, was zij een succesvol teamleider bij supermarkt Lidl. Totdat zij door haar scheiding in grote financiële problemen raakte en tot overmaat van ramp ook de zeggenschap over haar kinderen verloor. Haar schuld liep op tot 62.000 euro, waardoor er geen geld was voor achterstallig onderhoud aan haar woonwagen.

Vier kinderen

Vol schaamte, die men ook bij de andere hoofdpersonen terugziet, zocht Grietje Bouw in 2011 haar toevlucht tot de schuldhulpverlening en Voedselbank. Door de gemeente en diverse bewindvoerders werd zij volgens de SP jarenlang tegengewerkt, maar zij slaagde er met hulp van Wil Roode (voormalig lid van de SP-Hulpdienst en bestuurslid van de Voedselbank Amstelveen) in helemaal schuldenvrij te worden.

Ook ziet men in ‘Er is genoeg’ onder andere de lange weg die Miranda, een alleenstaande moeder met vier kinderen, moest afleggen om het hoofd boven water te houden. Toch slaagde zij erin zich te ontwikkelen tot een succesvolle trainer-coach. En Willem raakte door een faillissement zijn bedrijf kwijt, kreeg geldproblemen en kwam in een zware depressie terecht. Hij hervond plezier in het leven als vrijwilliger bij het distributiecentrum van de Voedselbank in Rotterdam.

Regisseur Pim Giel, Grietje Bouw en Wil Roode zijn aanwezig in De Meent. Na afloop van de documentaire gaan zij in gesprek gaan met de bezoekers. Foto: www.erisgenoeg.nl.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.