De gemeente moet een vergoeding geven voor de medische apparatuur, die net als artikelen veel duurder is geworden. Dat is de mening van de fractie van Goed voor Amstelveen (GVA) in de gemeenteraad, die bij de begroting woensdag met een motie daarover komt.

Waarschijnlijk wordt die motie aangenomen, want GVA is nu eenmaal een coalitiepartij en te verwachten is dat minimaal de andere coalitiepartijen (PvdA, VVD en D66) er achter gaan staan.

Afhankelijk

Onder medische apparatuur verstaat de fractie onder meer dialyse- en zuurstofapparatuur, elektrische rolstoelen en trapliften en scootmobiels. Door de stijgende energiekosten worden de gebruikers dubbel zo hard getroffen, vindt GVA. Ook mensen met reuma zijn de dupe, omdat het voor hen belangrijk is een warme omgeving te hebben, zegt de fractie. “Mensen met een minima-regeling kunnen bij de gemeente terecht om gedeeltelijk vergoeding te krijgen voor de hoge energiekosten. Heb je een hoger inkomen dan het minimum en kan je de stijgende kosten niet opbrengen, dan vis je achter het net.” Er zijn overigens zorgverzekeraars die wel een bijdrage geven voor dialyse en zuurstofapparatuur, tenzij door het ziekenhuis geïndiceerd, maar dat dekt volgens GVA niet de hoge kosten. “Het is al erg genoeg als je afhankelijk moet zijn van apparatuur zodat je in leven kan blijven of nog een kwaliteit van leven kan behouden. Maar als daar energiekosten bijkomen die men niet kan opbrengen, is dat wel heel zuur”.

3 COMMENTS

 1. Een motie die geen stuiver waard is en alleen voor de bühne wordt ingediend.
  Alle medische hulpmiddelen worden, of vanuit de WMO of via de WLZ betaald.
  Als je door een medische aandoening de energierekening niet kan voldoen? Dan vraag je bijzondere bijstand aan bij de gemeente. Zoals altijd al kon maar praktisch niemand weet. Dat komt weer omdat de communicatie en voorlichting is verstopt op de website van de gemeente. En de folders zijn ook weggehaald. De vrije inloop om naar het Amstelveenloket te gaan is ook afgeschaft.

  De gemeente is dus verplicht maatwerk te leveren. Dus als je schulden moet maken om de energierekening te kunnen betalen vraag je de gemeente om een besluit te nemen. Een huilie huilie motie van de coalitie. bah!

  • Vreemd, nog niet zo lang geleden stond een wethouder te juichen dat ambtenaren op dit punt pro-actief zouden worden.
   Is dat soms dan al weer veranderd?
   Het zou helemaal schandelijk zijn als dat loket weer gesloten zou zijn, om niet te zeggen hufterig, maar ja, ik weet het niet.
   Die site is nooit veel soeps geweest. Velen, kunnen daar hun weg niet op vinden.

 2. Wat betrokken Amstelveners nodig hebben, is een openbaar forum waarop zij hun wensen, suggesties en klachten met foto’s en video kunnen plaatsen. Niet dat onhandige Fixi waar je door anonieme ambtenaren wordt weggewimpeld en ook niet een weblog als dit waarop je geen foto’s kunt plaatsen en waar je door de beheerder wordt beschimpt als je kritiek uit op de meest invloedrijke bestuurder, maar bijvoorbeeld een Mastodon.Amstelveen. Wie pakt het op?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.