Woensdag (9 november) start niet alleen de 35ste editie van het documentaire-festival IDFA, maar wordt ook de Nederlandse openingsfilm ‘All you see’ Niki Padidar te zien om 20.30 uur in Cinema Amstelveen.

Wat als je van de ene op de andere dag niet meer wordt gezien, maar wordt bekeken? Daarover gaat de film.

Nieuwe wereld

De hoofdpersonen in deze gelaagde film zijn terechtgekomen in een nieuwe wereld waar plotseling alles vreemd lijkt. In hun nieuwe leven in Nederland roepen ze op dagelijkse basis ongewild reacties op. Zelfs na twintig jaar blijven de vragen komen: waar kom je vandaan, spreek je Nederlands, word je bruiner in de zon?

Iran

Regisseur Niki Padidar, die op haar zevende Iran verliet, kan erover meepraten. InAll You Seeheeft ze pijnlijke en humoristische gesprekken met drie anderen. De Somalische Khadija bijvoorbeeld, die al 27 jaar lang een ‘nieuwkomer’ is; Sophia, die net is overgekomen uit Engeland; en Hannah uit Oekraïne, die uit stripverhalen en films leert hoe ze ervoor kan zorgen dat ze niet opvalt of telkens voor toerist wordt versleten.

In haar zorgvuldig vormgegeven film zitten deze gesprekken tussen scènes waarin Padidar visueel onderzoekt wat het betekent om aan de projecties van anderen te worden onderworpen, en de vervreemding verbeeldt die dat oproept. Hoe lang wordt een nieuwkomer als nieuw gezien?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.