Raadslid Arnout van den Bosch van coalitiepartij PvdA heeft schriftelijke vragen gesteld aan wethouder Floor Gordon over de troep die ontstaat bij ondergrondse papiercontainers, wegens tijdens corona toegenomen bestellingen online. Of zij niet wat meer kan doen om de chaos te voorkomen en bijvoorbeeld de papier-kliko’s meer dan één keer per maand legen.

Bestelde pakketten met goederen worden bezorgd in een doos, waardoor de hoeveelheid karton bij containers en kliko’s voor papier sneller vol zij, wat volgens Van den Bosch tot toenemende overlast leidt.

Overlast

Mensen moeten hun oud papier zelf naar het afvalbrengstation brengen of ze zetten het naast de papiercontainers neer. “Veel Amstelveners die ik spreek hebben met overlast te maken”, zegt het raadslid. “Ze kunnen hun eigen oud papier niet kwijt of worden geconfronteerd met rondslingerend oud papier van anderen.”

Overigens heeft volgens hem de wethouder al eerste stappen gezet, maar worden de problemen deels veroorzaakt doordat mensen niet goed plat gemaakte dozen in ondergrondse papiercontainers gooien.

13 REACTIES

  1. Dit issue bestaat al veel langer echter wordt door corona alleen maar meer geaccentueerd.
    De oplossing roep ik op deze site ook al jaren: frequenter legen. Wel fijn dat dit nu ook door tenminste één partij in de gemeenteraad wordt onderkend als zijnde de meest logische oplossing.
    Nu eens kijken of mevrouw de wethouder Gordon (D666) wil bewegen.

  2. Dit probleem bestond al voor corona en de PvdA is daar medeverantwoordelijk voor. Er waren al te weinig papiercontainers en daar hebben ik weet niet hoeveel inwoners de gemeente al op gewezen. Voor het omgekeerd inzamelen zijn er namelijk papiercontainers geofferd voor het restafval en dus kon je wachten op deze situatie. Ook ik heb gevraagd om extra containers te plaatsen, echter in plaats van mee te denken wierp de gemeente alleen maar barrieres op.
    Dat de medeverantwoordelijke PvdA op deze manier het probleem van zich afduwt is dan ook nogal doorzichtig.

  3. Het probleem moet (mede) worden aangepakt en opgelost door de veroorzakers: internetwinkels en pakketdiensten. Het ontwerpen van duurzame standaardverpakkingen (volgens Europese normen) en het terugnemen daarvan door de leveranciers zou een goed begin zijn.

    Dit verhoogt de prijzen van aankopen op het internet en dat is dan weer goed voor de fysieke detailhandel.

    Dat er in winkelcentra geen gespecialiseerde en goed geoutilleerde ophaalpunten zijn, is natuurlijk bezopen.

  4. Je bedoelt zonder internetkopers geen internetaanbieders.
    Internet aanbieders zijn er omdat bepaalde reguliere winkels gewoon steeds meer het bijltje er bij neer gooien omdat zij niet meer kunnen/willen voldoen aan de vraag van de consument. Dat heb je nu eenmaal in een vrije- en globale economie.
    Voorbeeldje wellicht: ik kan in geheel Amstelveen geen winkel vinden waar ik de inkt cartridges voor mijn printer kan krijgen. Ander voorbeeldje? Waar kan ik in Amstelveen films op DVD kopen? En zo kan ik nog wel even doorgaan.
    Kortom internetwinkels voldoen aan een absolute- en noodzakelijke behoefte.

  5. Zonder aanbieders geen afnemers. Jij verwart de feitelijke aankoop van producten met de vraag die eerst door aanbieders moet worden onderzocht en ingeschat voordat zij overgaan tot fabricage, marketing en verkoop van hun produkten. Pas na die aanbieding volgen de afnemers. Dit geldt ook in het internettijdperk.

    De internetverkoop is geëxplodeerd zonder dat er goede oplossingen voor distributie en aflevering waren bedacht en uitgevoerd. In het winkelcentrum Stadshart is er nog steeds niet een goed geoutilleerd ophaalpunt waar mensen 24/7 met een QR code hun pakketten kunnen ophalen. UR-W had kunnen bedenken dat dat veel potentiële klanten naar hun winkelcentrum zou lokken.

    Die arme dames van Winter kunnen vanwege alle internetpakketten hun kont niet keren in hun te krappe winkel.

    Je kunt alle printercartridges bestellen en afhalen bij Winter.

    • Wat een onzin van Waning. Zelfs als ik het zou ophalen (wat ik vanwege corona en in lijn met de adviezen NIET van plan ben) dan zit ik thuis nog altijd met het karton van de verpakking. En precies daarover ging het artikel. Kortom laat je door jouw individueel hobbyisme niet afleiden van dit gegeven.

      Conclusie: de gemeentelijke overheid heeft gefaald in het op orde brengen van hun infrastructuur (b.v. frequenter legen van de papiercontainer in de gemeente) nu blijkt dat de legitieme en veranderende “shopping-cultuur” een probleem geworden is.
      Nogmaals nu eens kijken of mevrouw de wethouder Gordon (D666) wil bewegen.

  6. Wat een gezeur allemaal in onze VVD&D66 gemeente waar “de Markt” van vraag en aanbod tot God is verheven. Er is gewoon vraag naar meer en beter functionerende vuilverwerking. Dus zorg daar dan voor, mevrouw Floor!

    • Oh ja off topic mevr.Floor , maar misschien wel leuk om te weten. Men kan van koffieprut&groenteafval oesterzwammen kweken. Rotterzwam is een bedrijf(je) wat zich hiermee bezig houdt. Op YouTube staan diverse filmpjes hierover. Toch wel leuk om de afvalberg te verminderen m.n. bij het bedrijfsafval bij horeca ,grote kantines , groenteboeren en supermarkten. Misschien iets voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt of voor volkstuinders.

  7. @Olaf, net als Johan Bos roep jij ‘onzin’ (resp. ‘belachelijk’, ‘ridicuul’) zonder mijn voorstel gelezen te hebben. (Ik stelde voor om duurzame opvouwbare standaardverpakkingen te ontwikkelen volgens Europese normen en die te laten terugnemen door de leversnciers. Goed idee, vind ik zelf, maar misschien heb jij een beter voorstel.)

  8. Man, man man, welk een onzin weer.
    1) Op dit moment is dat er niet, het probleem van overvolle containers wel!!!
    2) Terugnemen door de leveranciers??? Blijf dromen.

  9. Ik hoopte even dat jij misschien een beter idee had.

    Wat is er ‘onzin’ aan statiegeld en terugnemen van verpakkingsmateriaal?

    Die kartontroep is het gevolg van de pakjescultuur die mensen al op jonge leeftijd wordt aangeleerd. Zoals zoveel is ook dat uit de hand gelopen. Dat moet echt anders. Met schimpen los je niets op.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.