De meeste scholen in Amstelveen zijn goed geventileerd, antwoorden B&W op schriftelijke vragen van de raadsleden Ilika Polderman (GroenLinks) en Jacqueline Höcker van Actief voor Amstelveen (AVA). Die wilden weten hoe het met de ventilatie op de scholen zit tijdens de coronacrisis.

Overigens was Maurice de Hond de eerste die ventilatie aanbeval, destijds bij geen enkele talkshow toegelaten, die zich volledig aan het RIVM hielden. Pas later meldde het RIVM bijna argeloos dat ventilatie belangrijk was. Toen waren al velen in niet geventileerde verpleeghuizen overleden.

Ramen

B&W geven toe dat voor sommige scholen er niet anders opzit dan ramen en deuren te openen. “Voor scholen zonder of minimale ventilatie is het openzetten van raam(-roosters) ten behoeve van ventilatie niet anders dan andere jaren”, zeggen zij. De vragenstelsters hadden geconstateerd dat, nu het kouder wordt, het open zetten van ramen en deuren niet bevorderlijk is voor ‘de concentratie van leerlingen.’

Overigens zijn scholen primair zelf verantwoordelijk voor een goed leerklimaat, zeggen B&W. “De door de Minister ingestelde Landelijk Coördinatieteam Ventilatie op Scholen (LCVS) heeft onlangs een informatieblad opgesteld met ventilatieadviezen in de winterperiode (zie bijlage 1). Het LCVS is bij alle schoolbesturen bekend”, schrijven zij.

Schema’s

De gemeente heeft overleg gehad met de scholen. “Er zijn schema’s opgesteld om aanvullend de lokalen te luchten”, schrijft het college. “Er zijn CO2-meters geleverd, zodat duidelijk is wanneer geventileerd moet worden. Als het nodig is wordt de verwarming hoger gestookt en kunnen elektrische radiatoren worden geleverd.”

Deze maand kunnen scholen een uitkering voor de verbetering van het binnenklimaat in scholen bij het RVO aanvragen. Er wordt volgens de gemeente gekeken welke scholen aan de voorwaarden van deze regeling voldoen om een aanvraag in te dienen. “Het rijk subsidieert 30% van de kosten en 70% is cofinanciering”, zeggen B&W. “Voor nieuw te bouwen scholen, zoals het Hermann Wesselink College en obs Piet Hein en de (ver)bouw van het Keizer Karel College, wordt volgens het bouwbesluit direct aan de juiste ventilatie eisen voldaan.”

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.