Terwijl in heel Nederland de sector last heeft van de Stikstofregels, die de woningbouw afremmen en alleen een probleem in ons land schijnen te zijn, sloot de gemeente zich toch maar aan bij de landelijke Dag van de Bouw. Er worden tenslotte  nu diverse bouwprojecten uitgevoerd, zoals de verbreding van de A9 en de ontwikkeling van het Stadshart. Intotaal kwamen er ruim duizend bezoekers en de gemeente spreekt van een ‘groot succes’.

Hoewel het aantal criticasters minimaal is onder zowel de inwoners als in de gemeenteraad, waar bijvoorbeeld de SP vindt dat het Rijk maar voor de eigen rijksweg moet betalen en consequent tegen de veranderingen aan de A9 stemde, is de meerderheid het kennelijk met alle bouwprojecten eens. Wie letterlijk door de virtuele bril kijkt in et voorlichtingscentrum Amstelveen Inzicht (boven de bibliotheek), ziet hoe het in toekomst allemaal gaat worden en komt wel onder de indruk.

Lego

Dat is ook de bedoeling van gemeente, Rijkswaterstaat en aannemer Veenix die kosten nog moeten spaarden om de plannen met alle moderne hulpmiddelen te communiceren. En natuurlijk van de organiserende Vereniging Bouwend Nederland. Het gaat om de toekomst van Nederland en dus ook van Amstelveen. Daarom werden in de communicatie volgende generaties er op diverse manieren bij betrokken.

Behalve de legostenen bij Inzicht waren er auto’s voor peuters en botsautootjes voor iets oudere kinderen voor het Cobra Museum (foto). Met de legostenen konden kinderen hun eigen bouwwerken maken, waarbij er ook aandacht was voor wegen, die in delen bij de bergstenen lagen. Aan het begin van de dag vormden de legostenen, uit een veelheid van dozen gehaald, een onoverzichtelijke berg. “Zo begint elk project in feite”, zei een deskundige. “Met een puinhoop, bedoel ik.” Hoe het Stadshart wordt, nadat de Pathé bioscoop er staat en de gevel van de culturele instellingen naar voren is gehaald, kon men virtueel al vast zien. En dat de A9 een infrastructurele voor Amstelveen betekent evenzo.

Belevingscentrum

Amstelveen InZicht wordt een ‘belevingscentrum’ genoemd. Daar werd ook gespeeld gespeeld met de 600 liter Lego en deelde ijssalon Da Vinci ijsjes uit.

Ongeveer 40 geïnteresseerden gingen me met de rondleiding te voet door het Stadshart en de fietsrondleiding langs de A9. Daarvoor kan men overigens elke woensdag terecht bij Amstelveen InZicht. Tot aan de zomervakantie kan dit nog op 29 juni en 6 juli. Na de zomervakantie worden de rondleidingen weer hervat.

Oude Dorp

Ook in het Oude Dorp waren verschillende activiteiten. Naast bouwwagens en een grote zandberg voor kinderen om in te spelen, konden bezoekers op het uitkijkpunt de toekomstige situatie bekijken met een Virtual Reality bril.

Op het Smedemanplein waren volwassenen en kinderen bezig met het schilderen van een 36 meter lang kunstwerk op een rij containers. De komende weken wordt het kunstwerk verder afgemaakt door kunstenaar Tim Rodemans. De containers dienen ter vervanging voor het huidige geluidscherm dat op korte termijn verwijderd wordt.

Het kunstwerk is tot stand gekomen door input van bewoners in de omgeving.

Foto: een legoberg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.