Groter, mooier en lichter is het Noorddamcentrum (NDC) geworden. Het bruisende hart van Bovenkerk werd vrijdag (17 juni) na een ingrijpende verbouwing door burgemeester Tjapko Poppens heropend, door het beheerdersechtpaar Hans en Brenda Pappot symbolisch de sleutel aan te bieden die Hans op zijn beurt decennia geleden van zijn vader kreeg.

Met hulp van talloze vrijwilligers is het de bedoeling dat het gebouw nog meer een ontmoetingscentrum wordt, waar ook buiten de vaste tijdstippen voor verenigingen, als in een café, passanten terecht kunnen. Maar daar zijn nog meer vrijwilligers voor nodig.

Maaltijd

Spontaan ontstaan is er nu al eenmaal per maand een gezellige maaltijd waar voornamelijk ouderen heen komen. Dat diner wordt volgens de organisatoren door zo’n rond de honderd gasten bezocht. Er is enig verschil van inzicht geweest tussen de gemeente en het dorp dat zich graag als parel aan de Poel ziet, bleek uit de woorden van voorzitter Rob van den Helder van de stichting Bovenkerk. In eerste instantie wilden B&W er wijkcentrum als alle andere van maken. De afwijkende status van dat in Bovenkerk was volgens haar dat het volledig door een commercieel echtpaar wordt beheerd. Gewoon een soort partycentrum, oordeelde de gemeente.

Toekomst

Daar kwam men in Bovenkerk tegen in opstand. De naam Pappot hoort bij Bovenkerk en het Noorddamcentrum als melk bij een koe, oordeelde men daar. “Maar gelukkig gingen de laatste twee jaar de gesprekken met de gemeente stukken beter en staan wij vandaag met een fantastisch resultaat: Een mooi nieuw NDC voor Bovenkerk”, zei Rob van den Helder. “Dit nieuwe NDC is klaar voor de toekomst, wij zijn blij dat het ook een veel duurzamer gebouw is geworden.”

Panelen

Over een paar maanden komen er zonnepanelen op het dak. Ook zijn de Pappots van plan stap voor stap de exploitatie meer duurzamer te maken. “Ook gaan we de komende weken rondom het NDC een rookvrije omgeving ervan maken. Met Silversant op de hoek en de herbouw en opening van de Urbanus Kerk later dit jaar, tezamen met dit nieuwe Noorddamcentrum, heeft volgens ons niet alleen Bovenkerk maar heel Amstelveen een Parel aan de Poel gekregen.”

Kleur

Tien maanden duurde de verbouwing, naar een ontwerp van architect Arjan Hoogeveen, die bij de opening o.m. uitlegde waarom hij een huiskleur van gebroken wit koos (‘de inwoners zelf moeten kleur eraan geven”) en uitlegde hoe hij met een toch beperkte vergroting een totaal nieuw centrum creatief had neergezet, terwijl zijn ontwerp o.a. door Heemraad werd uitgevoerd. Voor de buitenstaander is het opvallends dat men nu van het centrum uit op de Noorddammerlaan kijkt, wegens de glazen wanden van een ontmoetingsruimte. Ook is er een ingang naar de toneelzaal gekomen vanaf de Noorddammerlaan, overigens een halve meter verder dan de oude muur (die ten dele is blijven staan). Pastoor Emile Jongerden vertelde dat daar missen werden gehouden, toen dat in de door brand verwoeste Urbanuskerk niet ging.

Patronaatsgebouw

Het Noorddamcentrum was overigens ooit een patronaatsgebouw, dat in 1961 door de kerk aan de gemeente werd overgedragen, op voorwaarde de parochie het voor haar activiteiten voor een gulden per jaar kon huren. Achttien jaar later werd een stichting (nu bekend als Stichting Bovenkerk) voor de exploitatie van het verenigingsgebouw opgericht, dat overigens – net als de kerk aan de overzijde later – in 1982 afbrandde en door de gemeente na twee jaar werd herbouwd. Totdat er 38 jaar later een compleet verbouwd centrum kwam, waar alle mogelijke verenigingen – zoals harmonie, toneelgezelschap TOBO, slagwerkgroep Bovenkerk en vele andere – terecht kunnen. “Het Noorddamcentrum diende al lang vóór de brand als thuishaven voor veel verenigingen en biedt tot op de dag van vandaag onderdak aan het rijke Bovenkerkse en Amstelveense Verenigingsleven”, zei Van den Helder.

Sociale functie

“Eens een Bovenkerker altijd een Bovenkerker”, zei Poppens, die overigens zelf in het dorp woont. De waarheid van zijn uitspraak blijkt uit het feit dat ex-Bovenkerkers uit binnen- en buitenland nog geregeld naar hun oude dorp komen. De burgemeester vond dat de sociale functie van het NBC nog verder kan groeien. “Dit gebouw voldoet daarvoor aan de voorwaarden.”

In het nieuwe ontmoetingsruimte met de centrale bar (er is er ook een gekomen in de toneelzaal) hangen twee megafoto’s die Chris van den Helder (broer van Rob en vooral bekend geworden door de Urbanus Chocolade) aan het paar Pappot aanbood. Zij hangen voor de bar en op uitsneden zijn de voormalige scholen te zien, die binnenkort een reünie houden. “Alle vrijwilligers maken dat Bovenkerk een echt dorp blijft”, zei Van den Helder. Al miste hij de scholen, waar vrijwel elke Bovenkerker zijn eerste opleiding voorheen kreeg, wel. Maar de kroeg (Silversant) en de kerk zijn er… Zo hoort het ook in een dorp, wist de pastoor te melden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.