Tegen het nu door duurder geworden materiaal kosten uitgestelde kunstwerk ‘Kasteel Samenvleet’, dat in juli zou worden geplaatst in Westwijk, kwam volgens wethouder Herbert Raat niet de hele buurt massaal in opstand. “Ik woon zelf in die buurt en er is een onderzoek aan de plaatsing vooraf gegaan. Van de 75 waren er vier inwoners tegen de plaatsing”, zegt hij.

Het zou het kindvriendelijke kunstwerk worden, overeenkomstig een besluit van de gemeenteraad gedurende drie jaar in totaal € 225.000 uit te geven aan kindvriendelijke kunst.  Dat is dus € 75.000 per jaar voor kunst die ook als speelwerktuig is te gebruiken door kinderen.

Staal duurder

Het geld komt overigens uit het gewone kunstbudget. In het nieuws kwam vooral dat de buurt nu de plaatsing niet door gaat verlicht adem haalde. En dat van uitstel afstel komt. Dat is volgens Raat niet de bedoeling. Dat de plaatsing nu niet doorgaat komt doordat, als gevolg van de oorlog in Oekraïne, de staalprijs 2,5 keer zo hoog is geworden. Kritische inwoners vinden het ontwerp geen aanwinst voor de buurt.

Dat ontwerp werd gemaakt door kunstenaarsduo Maze de Boer en Frank Koolen, die zeggen inspiratie te hebben opgedaan tijdens hub rondgang langs basisscholen in de (kastelen) buurt. Leerlingen maakten kleikastelen en die zijn voorgelegd aan buurtbewoners. Voor de kunstenaars ontstonden zo de tweedimensionale vormen, die bij Kasteel Samenvleet vormen.

Tegen verwachting

Maar het ontwerp van de kunstenaars viel sommige buurtbewoners tegen. Het protest is volgens Raat niet zo massaal als in de berichtgeving werd geconstateerd. Intussen vinden critici dan de kinderen op het kunstwerk niet echt kunnen spelen, zoals de bedoeling van de gemeenteraad was, denkend aan het bekende ‘varkentje’ (voor de Hema). Klacht van de kritische omwonenden: Kinderen kunnen er onderdoor lopen, maar niet echt klimmen of glijden.

Uit een rondgang van NH Nieuws zou blijken dat veel omwonenden van het pleintje waar het kunstwerk zal komen dat niet zien zitten. Maar de gemeente Amstelveen houdt vol maar vier negatieve reacties te hebben gekregen. Meer dan zeventig waren positief, zegt zij. Dat er alleen is gevraagd of men een kunstwerk wil, zoals de bezwaarden zeggen, weerlegt de gemeente met de mededeling dat er klei-ontwerpen zijn getoond.

Goedkoper

Er werd dus € 75.000 door de gemeente voor uitgetrokken. In dat bedrag zaten zowel het werk van de kunstenaars als de benodigde materialen. Maar omdat de staalprijs fors hoger is geworden, komt men daar niet mee uit. Samen met de kunstenaars bekijkt de gemeente nu of of het goedkoper kan, door bijvoorbeeld dunnere platen te gebruiken.

Volgens kunstenaar Maze is de kritiek op het beeld wat overtrokken en kan dat door kinderen best als speelplek worden gebruikt. Volgens hem kunnen zij er bijvoorbeeld verstoppertje in spelen.

1 REACTIE

  1. Hi Theo,

    Ik lees dat jij schrijft dat de buurt alleen is gevraagd of ze een kunstwerk willen, maar dat is juist niet gevraagd. Ze konden kiezen uit de kleiwerken voor het ontwerp, maar in die enquête miste de vraag of ze eigenlijk wel zo’n kunstwerk willen. Buurtbewoners vinden dat schijnparticipatie en zeggen dat de gemeente eigenlijk dus niet kan weten hoeveel omwonenden er negatief tegenover staan.

    Groetjes,
    Celine van NH Nieuws

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.