De E-waste race begon op basschool kindercampus King die heeft ook de strijd van vijf andere scholen gewonnen. Kindercampus King won met 904 ingezamelde kleine en afgedankte elektronische apparaten. Vorig jaar viel de reformatorische basisschool De Akker die eer te beurt.

De deelnemende leerlingen van de winnende school krijgen een geheel verzorgd schoolreisje naar science museum NEMO in Amsterdam.

Bijna 5000 apparaten

Vier weken lang hebben leerlingen van de zes basisschoolgroepen meegedaan aan de E-waste race. In totaal haalden zij met hulp van buurtbewoners  4.971 oude elektronische apparaten op. Dankzij de grote inzamelstrijd belandt de verzamelde apparatuur niet in de verbrandingsoven, maar wordt hergebruikt en gerecycled.

Dat klinkt wethouder Floor Gordon natuurlijk als muziek in de oren. Zij heeft afvalbeheer, duurzaamheid en natuur- en milieueducatie in haar portefeuille. “Dit jaar hebben leerlingen ruim 500 stukken E-waste of elektronisch afval méér opgehaald dan vorig jaar”, constateert ze. “Dat is een mooi resultaat. Bruikbare onderdelen kunnen weer worden hergebruikt. De race draagt bij aan bewustwording voor het thema recycling.”

Gastles

De E-waste Race moedigt kinderen, hun familie en buurtbewoners aan bewuster om te gaan met hun afgedankte elektronica. De race ging van start met een interactieve gastles waarin grondstof schaarste, consuminderen en circulaire economie kinderen wordt bijgebracht. Buurtbewoners konden hun oude elektronische apparaten – van citruspers tot dvd-speler en van haardroger tot keyboard – online aanbieden, waarna de leerlingen deze aan huis kwamen ophalen. De gemeente zorgt dat ingezamelde e-waste bij gerenommeerde recyclers terechtkomt. Klein elektronisch afval kan ook worden ingeleverd bij het Afvalbrengstation op bedrijventerrein Legmeer.

1 COMMENT

  1. En dan gelijk 5x op en neer met de pont naar Noord, zoals ik eens heb gedaan met diverse klassen, want het bleek dat de meeste kinderen nog nooit op een pont gezeten hadden. Ze kwamen die auto namelijk niet uit. Ze vonden ook dat erg leuk. 😂
    In ieder geval gefeliciteerd, jongens. Veel plezier.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.